Baconbe csavart husik sült zöldségekkel

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)

Egy könnyen elkészíthető főfogást szeretnék bemutatni. Párom leptem meg vele (pasi vagyok, szóval a receptet - kedves Hölgyeim - így tessék olvasni :) ), amolyan nem túlbonyolított étek lett belőle. Egyedülálló társaimnak (is) bátran ajánlom!

Hozzávalók:

  • 5-6 szelet sertés karaj
  • 2-4 db csirkemell filé
  • 1 csomag bacon szalonna (16-18db)
  • 3 közepes krumpli (Paleosok a krumplit hagyják ki ugye)
  • 4-5 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • egy kevés zöldségzöldje
  • 1 közepes fej karalábé
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • fél-egy evőkanál zsír (sertés)

 

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk, majd a répákat négybe vágjuk, a krumplikat szintén, de ne legyenek túl vastagok. A vöröshagyma szintén mehet négybe, a fokhagyma gerezdeket ki-ki ízlése szerint megpucolja (van aki csak nagyjából és úgy süti meg...), a karalábét, a krumpli darabokkal egyező méretre feldaraboljuk. Kikenünk egy tepsit a kevés zsírral, majd a zöldség darabkákat a tepsibe tesszük, sóval, borssal beszórjuk, a tetejére a megmosott zöldségzöldje kerül. A következő lépés nálam a husik voltak, a csirkemelleket szépen ujjnyi, 10cm-s csíkokra vágtam, a karajt pedig kiklopfoltam egy kicsit, nem kell vékonyra, csak lazítsuk a rostokat, majd a karajt is hasonlóan ujjnyi csíkokra vágtam. A hús csíkokat elég besózni, borsozni, majd baconszalonnába betekerjük, lehet bátran két csíkot egymás után (nem mellé) tenni. Ha mindezzel meg vagyunk, akkor 180 fokra előmelegített sütőbe betesszük és 30-35 percet alufóliával lefedve sütjük, pároljuk, nem tettem vizet alá, elég a zsír.

Mikor a húsok szépen megpuhultak, akkor én kiszedtem őket, még a barnásra sütés előtt, mivel a zöldségek ilyenkor még roppanósak. A zöldségekre vissza az alufólia és tovább lehet sütni (kb további 30 perc) amíg mind el nem kezd puhulni (főleg a karalábé), no akkor a husikat szépen vissza pakoljuk és immár alufólia nélkül sütjük amíg a husik szépen be nem barnulnak. Ne féljünk nem száradnak ki a húsok, mert szalonnába vannak csomagolva, de aki gondolja néha locsolja meg kanállal a saját levével őket. Ha a húsok szépen megsültek, lehet tálalni.

 

Variálások & tippek:

  • Ha valaki a zöldségekkel végez, beteheti a sütőbe, lefedve párolni őket, amíg a húsokkal bíbelődik.
  • Ízlés szerint további zöldségekkel lehet bővíteni az zöldség ágyat, bár az már túl-túl...
  • Van, aki vizet tesz a zöldségek alá a párolásnál, én nem tettem, mert szerintem így roppanósabb, szilárdabb a zöldség, nem főnek szét annyira.

 

Egyszerű, finom és egészséges, ha kihagyjuk a krumplit, akár paleo fogás is lehet belőle.

Remélem sikerült jól leírnom és ízlik mindenkinek ;)