Francia burgonyafőzelék

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 5.00 az 5-ből)

Ez  nem a nálunk megszokott főzelék, inkább egy húsos-zöldséges ragu. Gyomorkímélőbb változata lehet, ha fejtett bab helyett  zöld hüvelyű zöldbabot teszünk bele. Petrezselyemmel díszítve, tejföllel kínáljuk.

 

Hozzávalók:

 

  • 30 dkg bárányhús
  • 30 dkg krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 25 dkg fejtett bab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl húsleves (1/2 leveskockából)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 kávéskanál kakukkfű
  • olivaolaj
  • őrölt bors


Elkészítés:

  • A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk.
  • A vöröshagymát finomra, 2 gerezd fokhagymát szeletekre vágjuk.
  • A húst kisebb, kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
  • Egy nagyobb lábasba felhevítünk kevés olivaolajat, rátesszük a húst és addig kevergetjük, amíg barnára pirul.
  • Ezután kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk a vörös- és a fokhagymát.
  • Ha megpirult, visszatesszük a húst, hozzáadjuk a kakukkfüvet és az egészet jól átforgatjuk.
  • Liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk.
  • Felöntjük a húslevessel és a borral, megsózzuk, borsozzuk majd lefedve kis lángon kb. 1 órán keresztül pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul.
  • A krumplit és a sárgarépát mepucoljuk, előbbit felkockázzuk, az utóbbit felkarikázzuk.
  • Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a krumplit, a sárgarépát és a babot, 1 gerezd fokhagymát belenyomunk, jól elkeverjük és puhára pároljuk. Közben ízesítsük újra.
  • Bárányhús híjján marhahússal is készíthetjük. Ekkor azonban először főzzük puhára a húst (akár több óra is lehet) és csak utána szórjuk meg liszttel.