Gombás tokány

Nyomtatás E-mail
(16 szavazatok, átlag 4.00 az 5-ből)

A tokányt számtalan variációban ismerik és készítik. Készülhet marhahúsból, sertéshúsból, de szívesen csinálják manapság már csirke vagy pulykamellből is. Adhatunk hozzá gombát, zöldborsót, füstölt szalonnát, dúsíthatjuk tejföllel. Kínálhatjuk rizzsel, tésztával, vagy akár főtt krumplival is.

 Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • füstölt szalonna
  • mustár
  • bors
  • kakukkfű
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

  • A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk a zsírját.
  • Mikor már egy kicsit megpirult, rádobjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát és együtt pirítjuk tovább.
  • Amikor a vöröshagyma is megpirult, belepaszírozzuk a fokhagymát, átkeverjük, majd hozzáadjuk a rostokra merőlegesen felcsíkozott húst.
  • Az egészet fehéredésig sütjük közben gyakran megkeverjük.
  • A megtisztított gombát nagyobb szeletekre vágjuk, és ha a hús már kifehéredett, hozzáadjuk.
  • Felforraljuk, vizet nem kell hozzáadni, mert a hús és a gomba is levet enged.
  • Megsózzuk, de a szalonna miatt csak óvatosan! Borsozzuk, hozzáadunk egy csipet kakukkfüvet.
  • Egy nagy evőkanál mustárt is hozzákeverünk.
  • Kis lángon főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
  • Ha megpuhult a hús, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.
  • Főtt rizzsel kínáljuk.