Egy baráti összejövetel alkalmával barátnőm készítette bográcsos tyúkpörkölt köreteként, de szerintem önálló ételként is kiváló.
Hozzávalók:
- néhány szelet füstölt kenyérszalonna
- 40 dkg liszt
- 4 db tojás
- só
- szükség szerint víz
- 40 dkg túró
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
- A 40 dkg lisztből a 4 tojással, és ízlés szerint sóval, annyi vízből, amennyit felvesz, sűrű nokedli tésztát készítünk. Sós vízben szokás szerint kifőzzük.
- Időközben a kenyérszalonnát apró kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük és félretesszük.
- Ezután elkészítjük a túrót: kevés sóval, tejföllel és az apróra vágott kaporral alaposan elkeverjük.
- A kifőtt nokedlit elkeverjük a kiolvasztott szalonna zsírjával, majd a kapros-tejfölös túróval.
- Egy hőálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, beleöntjük a nokedlit, és kb 20 percre előmelegített sütőbe tesszük.
- Friss salátát kínálunk hozzá: paprikát, paradicsomot, uborkát, újhagymát apróra darabolva egy mély tálba teszünk, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal is ízesíthetjük. Hűtve tálaljuk.
|