Marhapörkölt bográcsban

Nyomtatás E-mail
(18 szavazatok, átlag 3.61 az 5-ből)

Marhapörkölt elkészítése bográcsban. Receptünk 8 főre szól, mivel bográcsban nagyobb mennyiséget érdemes főzni.

 

Hozzávalók 8 főre:

 

  • 2,5 - 3 kg marhalábszár (30-35dkg / fővel számolva)
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém (kis tubus)
  • 2 db fehér paprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 3-4 evőkanál sertészsír
  • őrőltbors
  • őrőlt pirospaprika
  • csípős vagy csemege pirosarany (kis tubus)

Elkészítés:

  • A hagymákat apró kockákra daraboljuk, majd 3-4 evőkanál sertészsírt felmelegítünk a bográcsban. Amikor a zsír felforrósodott beleöntjük a hagymakockákat, majd hagyjuk dinsztelődni.
  • Amíg a hagymák pirulnak, a marhalábszárat felkockázzuk, valamint előkészítünk 1-2 liter tiszta vizet...
  • Amikor a hagymák kezdenek üvegesedni, picit sárgulni-barnulni, a bográcsot levesszük a tűzről, majd 2-3 evőkanál őrőlt pirospaprikát alaposan elkeverünk a hagymában. A tűzről azért érdemes levenni a bográcsot, nehogy a paprika megkeseredjen, oda kapjon a bogrács falához.
  • Amint elkevertük a paprikát a hagymában, tehetjük is bele az összes húst a bográcsba, majd a húsra rátesszük a fehér paprikákat és paradicsomokat (a paradicsomokat ha óvatosan beírdaljuk, könnyebben le fog jönni a héjja). Ha fokhagymával ízesítünk, akkor a fokhagymát apróra vágjuk és most tesszük bele az alapba.
  • A húst ezután felöntjük vízzel, nyugodtan önthetünk annyi vizet, hogy ellepje a húst (úgy is elfőli a levét). Ezután közepes-gyors tűzön addig főzzük míg nem kezd el forrni. Pár percenként forgassuk meg a bográcsot, keverjük meg a húst.
  • Amikor felforrt a lé, belenyomjuk a pirosaranyat, illetve a fokhagyma krémet, ha nem fokhagymával ízesítünk. Most szórjunk rá egy kevés őrőlt borsot (ha sok borsot használunk, könnyen kesernyés ízt kaphatunk), valamint sót (ezután sót csak kóstolás után tegyünk bele). Ha nagyon fakó piros a szine a lének, akkor tehetünk még bele egy kevés őrőlt pirospaprikát.
  • Jól elkeverjük, majd a húst puhára főzzük.
  • Főzés közben, néha kóstoljuk meg a levet, illetve a húst, ha sótlan még, akkor kevés sóval ízesítsük, más fűszert ilyenkor már nem szoktunk bele tenni.
  • Minél kevesebb a leve a pörköltnek, annél gyakrabban keverjük meg a pörköltet nehogy oda kapjon.

Elkészítési idő 3-4 óra, idősebb marhánál több is lehet.