A káposzta - legyen az fejes-, lila-, vagy kelkáposzta - ízletes, sok vitamint tartalmaz és pénztárcabarát. És nem csak főzelék készíthető belőle.
Hozzávalók:
- 1 közpes fej káposzta (lehet fehér vagy kel is)
- 50 dkg darált hús
- 20 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 1 nagy tejföl
- 1 tojás
Elkészítés:
- A káposztát félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk és csíkokra szeleteljük.
- Egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hogy ellepje, beleteszünk egy-két nagyobb babérlevelet.
- Egy teatojásba egész borsot és köménymagot teszünk és a fazék szélére akasszuk.
- Roppanósra főzzük. Ha kész leszűrjük és kihűtjük (a babérlevelet vegyük ki belőle).
- Amíg fől, olajon megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a darálthúst és kifehéredésig sütjük.
- Sózzuk, borsozzuk. Kicsi vízzel felengedjük, ha esetleg nem engedne elég vizet a hús.
- Puhára párojuk.
- A rizst hagyományos módon megpároljuk. (Én leginkább 2 csomag gyors rizst készítek, ez 24 dkg, de nem baj.)
- Amikor minden megpuhult, mindent kihűtünk. A rizst és a húst összekeverjük.
- Egy tűzálló tál alját enyhén kikenünk olajjal.
- A káposzta felét leterítjük az edény aljára, erre borítjuk a darálthúsos-rizst, majd befedjük a maradék káposztával.
- A tejfölt elkeverjük a tojással és ezt a káposzta tetejére simítjuk.
- Előmelegített sütőben jól átmelegítjük.
- Tálaláskor a tejfölimádók részére (mint a férjem
) plusz adagot készítsünk az asztalra.
|