Rakott káposzta

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 5.00 az 5-ből)

 A káposzta - legyen az fejes-, lila-, vagy kelkáposzta - ízletes, sok vitamint tartalmaz és pénztárcabarát. És nem csak főzelék készíthető belőle.

Hozzávalók: 

  • 1 közpes fej káposzta (lehet fehér vagy kel is)
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 1 nagy tejföl
  • 1 tojás


Elkészítés:

  • A káposztát félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk és csíkokra szeleteljük.
  • Egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hogy ellepje, beleteszünk egy-két nagyobb babérlevelet.
  • Egy teatojásba egész borsot és köménymagot teszünk és a fazék szélére akasszuk.
  • Roppanósra főzzük. Ha kész leszűrjük és kihűtjük (a babérlevelet vegyük ki belőle).
  • Amíg fől, olajon megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a darálthúst és kifehéredésig sütjük.
  • Sózzuk, borsozzuk. Kicsi vízzel felengedjük, ha esetleg nem engedne elég vizet a hús.
  • Puhára párojuk.
  • A rizst hagyományos módon megpároljuk. (Én leginkább 2 csomag gyors rizst készítek, ez 24 dkg, de nem baj.)
  • Amikor minden megpuhult, mindent kihűtünk. A rizst és a húst összekeverjük.
  • Egy tűzálló tál alját enyhén kikenünk olajjal.
  • A káposzta felét leterítjük az edény aljára, erre borítjuk a darálthúsos-rizst, majd befedjük a maradék káposztával.
  • A tejfölt elkeverjük a tojással és ezt a káposzta tetejére simítjuk.
  • Előmelegített sütőben jól átmelegítjük.
  • Tálaláskor a tejfölimádók részére (mint a férjem alt) plusz adagot készítsünk az asztalra.