Szaftos csirkemáj

Nyomtatás E-mail
(17 szavazatok, átlag 3.76 az 5-ből)

A máj a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz mind megtalálható benne. Fogyasztásával azonban vigyáznunk kell! Hetente egynél többször ne együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.

 

Hozzávalók:

 

  • 60 dkg csirkemáj
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál gulyáskrém
  • 1 evőkanál majoránna
  • bors
  • étolaj


Elkészítés:

  • A csirkemájat alaposan megtisztítjuk, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
  • A hagymákat megtisztítjuk és félkarikákra vágjuk.
  • Kevés olajat hevítünk, rátesszük a hagymát, kicsit megdinszteljük majd felöntjük kb. 3 dl vízzel.
  • Hozzáadjuk a mustárt és a gulyáskrémet.
  • Lefedve jó 20 percig pároljuk.
  • A 20 perc leteltével beletesszük a májdarabokat, sózzuk (nyugodtam sózhatjuk, a csirkemáj - a sertésmájjall szemben - nem keményedik meg a sótól, a túlfőzéstől viszont igen!), borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.
  • Újraforraljuk, majd kis lángra véve addig főzzük, amíg  a máj szép rózsaszín nem lesz belül. Vigyázat! Ha sokáig főzzük, a máj megkeményedhet!
  • Főtt rizzsel és csemege uborkával tálaljuk!