A máj a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz mind megtalálható benne. Fogyasztásával azonban vigyáznunk kell! Hetente egynél többször ne együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj
- 4 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál gulyáskrém
- 1 evőkanál majoránna
- só
- bors
- étolaj
Elkészítés:
- A csirkemájat alaposan megtisztítjuk, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
- A hagymákat megtisztítjuk és félkarikákra vágjuk.
- Kevés olajat hevítünk, rátesszük a hagymát, kicsit megdinszteljük majd felöntjük kb. 3 dl vízzel.
- Hozzáadjuk a mustárt és a gulyáskrémet.
- Lefedve jó 20 percig pároljuk.
- A 20 perc leteltével beletesszük a májdarabokat, sózzuk (nyugodtam sózhatjuk, a csirkemáj - a sertésmájjall szemben - nem keményedik meg a sótól, a túlfőzéstől viszont igen!), borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.
- Újraforraljuk, majd kis lángra véve addig főzzük, amíg a máj szép rózsaszín nem lesz belül. Vigyázat! Ha sokáig főzzük, a máj megkeményedhet!
- Főtt rizzsel és csemege uborkával tálaljuk!
|