Az emberiség már több mint 2000 éve ismeri és fogyasztja a tésztát különbözõképpen elkészítve, körítve, mártással, anélkül, csőben sütve, húsosan, zöldségesen, hússal és zöldséggel egyszerre. Számtalan megjelenési formában: spagetti, makaróni, penne, raviol, farfalle, kockatészta, hosszúmetélt, vékony metélt, 4 tojásos, 8 tojásos... Nem beszélve a rengeteg levestésztáról... Szinte képtelenség ismerni minden fajtáját.
Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti
- 20 dkg reszelt sajt,
- 2 dl tejszín vagy tejföl (esetleg mindkettő)
- füstölt szalonna (fejenként 1 db kb. 20 cm hosszú nem túl vastag szelet)
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom
Elkészítés:
- A tésztát kifőzzük, leöblítjük és melegen tartjuk.
- Közben egy edényben a csíkokra vágott szalonna zsírját kisütjük, kiszedjük a "pörcöt" és félretesszük.
- A főtt tésztát elkeverjük a szalonnából kisült zsír egy részével.
- A tejszínt és/vagy a tejfölt elkeverjük sóval, borssal és a többi fűszerrel (ízlés szerint).
- A fűszeres szószt és a pörcöt elvegyítjük a tésztával.
- Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és forró sütőbe tesszük.
- A sajtot "nyúlósra" olvasztjuk a tetején.
- Jól átkeverjük, és még melegen tálaljuk.
- Zöldsalátát kínálhatunk mellé.
|