Székelykáposzta

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 4.50 az 5-ből)

Ebből az ételből csak nagy adagot lehet készíteni! Füstölt hússal az igazi! És a rengeteg C-vitamin a savanyú káposztában.... 

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés comb, vagy lapocka. A comb szárazabb, a lapocka kicsit zsírosabb, szaftosabb ételt ad. (Vegyes húsból is lehet, pl. sertés-pulyka)
  • 1nagy fej hagyma,
  • 1,5 kg savanyúkáposzta
  • 25 dkg rizs
  • 2 evőkanál zsír
  • babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés:

  • A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk.
  • A hagymát apróra vágjuk.
  • Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk.
  • Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt húst, fehéredésig keverjük, majd kevés vizet adunk hozzá.
  • Ízlés szerint sózzuk. (Vigyázzunk a sózással, mert a savanyúkáposzta is sós.)
  • Lefedve sűrű szaftos pörköltet főzünk.
  • Közben egy másik lábasban babérlevéllel kevés vízben megpároljuk a savanyúkáposztát.
  • A rizst szokásos módon elkészítjük.
  • Amikor a savanyúkáposzta megpuhult, leöntjük a levét, hozzáadjuk a rizst és az elkészült pörkölte; és jól összekeverjük.
  • Visszatesszük a tűzre és összeforrraljuk.
  • Tejföllel és friss fehérkenyérrel kínáljuk.