Ebből az ételből csak nagy adagot lehet készíteni! Füstölt hússal az igazi! És a rengeteg C-vitamin a savanyú káposztában....
Hozzávalók:
- 1 kg sertés comb, vagy lapocka. A comb szárazabb, a lapocka kicsit zsírosabb, szaftosabb ételt ad. (Vegyes húsból is lehet, pl. sertés-pulyka)
- 1nagy fej hagyma,
- 1,5 kg savanyúkáposzta
- 25 dkg rizs
- 2 evőkanál zsír
- babérlevél
- só
- őrölt pirospaprika
- 1 pohár tejföl
Elkészítés:
- A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk.
- A hagymát apróra vágjuk.
- Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk.
- Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt húst, fehéredésig keverjük, majd kevés vizet adunk hozzá.
- Ízlés szerint sózzuk. (Vigyázzunk a sózással, mert a savanyúkáposzta is sós.)
- Lefedve sűrű szaftos pörköltet főzünk.
- Közben egy másik lábasban babérlevéllel kevés vízben megpároljuk a savanyúkáposztát.
- A rizst szokásos módon elkészítjük.
- Amikor a savanyúkáposzta megpuhult, leöntjük a levét, hozzáadjuk a rizst és az elkészült pörkölte; és jól összekeverjük.
- Visszatesszük a tűzre és összeforrraljuk.
- Tejföllel és friss fehérkenyérrel kínáljuk.
|