Szilvás gombóc

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)

Itt az ősz, itt a szilva, itt a gombóóóc! Kicsit pepecselősnek tűnik, de nem az! És a végeredmény miatt igazán megéri vele foglalatoskodni!

 

 

 

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg főtt, áttört krumpli
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 30-40 dkg liszt (attól függ, mennyit vesz fel)
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1/2 kg kimagozott szilva
  • kockacukor
  • zsemlemorzsa
  • kristálycukor

Elkészítés:

  • Megvárjuk, amíg a tört krumpli elhűlik, és egy mély gyúrótálba tesszük.
  • Ekkor hozzáadunk 2 evőkanál olajat (lehet zsír is), 1 egész tojást, 1 evőkanál darát, és annyi lisztet, hogy jól dolgozható tésztát kapjunk (Akkor jó ha már nem ragad a kezedhez, nem esik szét, hanem jól összeáll.)
  • Kicsit gyúrjuk a lisztezett deszkán is, majd 2 felé vesszük a tésztát. Az egyiket félretesszük. A másikat kb. 0,5 cm-es nyújtjuk, megpróbálva téglalap alakra formázni. A kívánt forma elérése után kb. 8x8 cm-es kockákra osztjuk.
  • Egy kockát magunk elé veszünk, kicsit meghúzogatjuk. A szilva közepébe, mielőtt a tésztára tesszük, egy szem kockacukrot teszünk. (A szilvát magozáskor nem vágjuk félbe, csak bemetsszük, hogy a magot ki tudjuk venni belőle.)
  • A kockacukros-szilvát rátesszük a tészta közepére, széleit behajtjuk a szilvára, kezünkbe véve gombóccá formázzuk.
  • Egy nagyobb edényben sós vizet forralunk, és a gombócokat a lobogó vízbe tesszük.
  • Akkor van kész, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.
  • Egy szűrőkanállal kiszedjük, és a prézliben (egy kevés olajon megpirított, kristálycukorral elkevert zsemlemorzsa) meghempergetjük.
  • Tálaláskor fahéjas cukorral megszórjuk.
  • Készülhet sütésálló lekvárral is.