Variációk fasírtra

Nyomtatás E-mail
(3 szavazatok, átlag 3.67 az 5-ből)

 

Én személy szerint nem igazán szeretem a klasszikus húsos, őrölt pirospaprikás fasírtot, így legutóbb mikor kísérletezni támadt kedvem több variációt is kipróbáltam A receptekben pontos mennyiségeket nem tüntetek fel, mert nem igazán méricskéltem ki a hozzávalókat. Ami biztos, hogy 1 kg sertés darálthús volt otthon, ezt osztottam el, valamint egy fej friss brokkoli is felhasználásra került. :)

Szóval, amire biztosan szükséged lesz:

 

  • sertés darálthús (én lapockából szoktam kérni a hentestől)
  • brokkoli
  • karfiol
  •  tojás
  • zabpehely (olyat vegyünk, ami apróbb)
  • száraz kenyér (langyos vízbe beáztatva)
  • mirelit zöldségkeverék (paprika, sárgarépa, zöldborsó, kukorica, zöld hüvelyű zöldbab)
  • petrezselyemzöld
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • egyéb száratott vagy friss fűszer (fantázia szerint)


1. változat: Húsos fasírt

Kb. fél kilót kiveszünk a darálthúsból, ráütünk 2 tojást. Kicsavarjuk a kenyeret, azt belemorzsoljuk. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Felaprítjuk a petrezselymet, azt is hozzáadjuk, majd jó alaposan összegyurbáljuk. Ha esetleg nem akarna összeállni, egy kis zsemlemorzsát tegyünk hozzá, az felszívja a felesleges nedvességet, és jól formázható masszát kapunk. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott pirított vöröshagymát és/vagy préselt fokhagymát. Én ezúttal nem tettem bele.

2. változat: Húsos - brokkolis - zabpelyhes fasírt

A brokkoli rózsáit levágjuk, a szárát meghámozzuk, majd forrásba lévő sós vízbe dobjuk és puhára főzzük (épp ma láttam egy főzös műsorban, hogy ne fedjük le főzés közben, mert több vitamin és ásványi anyag marad benne, valamint a színét is megőrzi. Hát, ki tudja...). Leszűrjük róla a vizet, kihűtjük majd egy villával durván összetörjük. A brokkoli negyedét (kb.) hozzáadjuk a húshoz, teszünk bele 1 tojást, sózzuk, borsozzuk. A zabpelyhet én fokozatosan adagoltam, mert az megszívja magát nedvességgel és bedagad. Ez adja meg a brokkolis fasírt állagát, amit a húsosban a kenyér és a zsemlemorzsa biztosít. Sütés előtt minimum fél órát hagyjuk állni, hogy a zabpehely megdagadhasson.

3. változat: Húsos - zöldséges fasírt

A mirelit zöldségkeveréket megfőzzük vagy megpároljuk, majd leszűrjük és kihűtjük. Talán ezt is meg lehet törni egy kicsit villával, legközelebb megpróbálom. A maradék húshoz tegyünk fél szelet áztatott kenyeret (persze csavarjuk ki alaposan) és a zöldséget. Üssünk hozzá 1 tojást, sózzuk, borsozzuk. Jó alaposan összegyúrjuk (ne aggódj, nem fog kipotyogni a zöldség, vagy csak kevés). Ehhez is adható zsemlemorzsa, he  nem állna össze.

4. változat: Brokkolifasírt zabpehellyel

A maradék főtt, összetört brokkolihoz adjunk 1 tojást, sót, borsot és zabpelyhet. A zabpelyhet csak óvatosan adagoljuk, mert megszívja magát nedvességgel, így adva meg a kívánt állagot a fasírthoz. Sütés előtt minimum fél órát hagyjuk állni a zabpehely miatt!

5. változat: Karfiolos fasírt zabpehyellyel

Elkészítése megegyezik a brokkolifasírtéval.

Sütéshez egy magasabb falú edényben melegítsünk étolajat. A fasírtokat formáljuk tetszés szerint, de célszerű különböző formákat kialakítani, hogy meg lehessen különböztetni őket, miután kisültek. Formázás után hempergessük zsemlemorzsába és tegyük bele az olajba. A húsosakat lassabban, hoszabb ideig süssük, míg amiben nincs hús, azt rövidebb ideig elég sütni, mert abban a zöldség már meg van főzve.

A zabpehely helyett persze használhatunk áztatott szárazkenyeret, ez csak egy lehetőség :). Fantázia szerint használhatunk különböző száraz és zöld fűszereket. Legközelebb biztosan teszek a húsosba préselt fokhagymát és friss, apróra vágott rozmaringot. Jó párosítás...

Köretként petrezselymes krumplit ajánlok, de főzelékekhez feltétként is megfelelő.

Képek hamarosan...

 

alt

 

Brokkolifasírt panírozva...

alt

 

...és frissen sütve