Zúzapörkölt

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 4.00 az 5-ből)

A zúza finomrostú, jóízű sötét hús, ami gyakorlatilag zsírmentes. Az elkészítésnél nagyon kell arra figyelnünk, hogy a zúzát nagyon alaposan meg kell tisztítanunk, a hártyát és a vastagabb, kemény inakt el kell távolítani. Több vízből jó alaposan meg is kell mosnunk.

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg pulykazúza
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál kész lecsó
  • zsír
  • őrölt pirospaprika
  • bors

Elkészítés:

  • A zúzát nagyon alaposan megtisztítjuk, több vízből megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
  • A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.
  • Kb. 1 evőkanál zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, elkeverjük.
  • Meghintjük az őrölt pirospaprikával és átpirítjuk.
  • Hozzáadjuk a zúzát, jól elkeverjük. A kész lecsóból kb. 3 evőkanálnyit teszünk a húsra.
  • Vizet csak keveset kell hozzáadni, mert a zúza is enged levet.
  • Jól összeforraljuk, sózzuk-borsozzuk.
  • Kis lángon sokáig főzzük (akár 2-3 órát is), mert így lesz finom sürű a szaftja és ennyi idő kell, hogy a zúza jól megpuhuljon.
  • Köretként tarhonyát vagy nokedlit adjunk hozzá, és mindenképp kínáljunk mellé jófajta savanyúságot.