A zúza finomrostú, jóízű sötét hús, ami gyakorlatilag zsírmentes. Az elkészítésnél nagyon kell arra figyelnünk, hogy a zúzát nagyon alaposan meg kell tisztítanunk, a hártyát és a vastagabb, kemény inakt el kell távolítani. Több vízből jó alaposan meg is kell mosnunk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg pulykazúza
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál kész lecsó
- zsír
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
- A zúzát nagyon alaposan megtisztítjuk, több vízből megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.
- Kb. 1 evőkanál zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, elkeverjük.
- Meghintjük az őrölt pirospaprikával és átpirítjuk.
- Hozzáadjuk a zúzát, jól elkeverjük. A kész lecsóból kb. 3 evőkanálnyit teszünk a húsra.
- Vizet csak keveset kell hozzáadni, mert a zúza is enged levet.
- Jól összeforraljuk, sózzuk-borsozzuk.
- Kis lángon sokáig főzzük (akár 2-3 órát is), mert így lesz finom sürű a szaftja és ennyi idő kell, hogy a zúza jól megpuhuljon.
- Köretként tarhonyát vagy nokedlit adjunk hozzá, és mindenképp kínáljunk mellé jófajta savanyúságot.
|