Málnaszósz

Nyomtatás E-mail
(10 szavazatok, átlag 4.00 az 5-ből)
Málna "inkább szósz mintlekvár"
Málnaszósz
... történt az, hogy látógatóba mentünk édesanyámhoz, akitől kiharcoltuk - már amennyire kellett harcolni ezért, hogy mutassa meg hogyan is készül pontosan az a PALACSINTA. Azért nagybetűvel, mert olyat amilyet Ő csinál, más nem csinál. Még csak hasonlót sem,na de ez már egy másik poszt :).
Az indulás előtt csodás kis kertünk minden finomságából válogattunk, hogy anyát meg tudjuk lepni vele. Így került a kis kosárba cukkini, újhagyma, nagyon sok petrezselyemzöld, meggy és málna is. A palacsinta tölteléke a kakaós- és fahéjas cukor melett édes túrókrém volt, amihez kiválóan illene a málna akár nyersen is, de mi lenne, ha szószt készítenénk belőle!
Az ötletelést követte a megvalósítás, máris előkerült a kis lábas, ment bele a frissen szedett málna, amit krumplitörővel finoman megnyomkodtan, először 2, majd még 1 evőkanál cukor, és nagy lángon addig főztem, amíg a leve elfőtt. Nem lekvár keménységre vágytam, még kissé folyt amikor elzártam, a hűlés során még sűrűsödött pont annyit, amennyi az ideális, megálmodott sürűségű lett.
Ekkor jött a palacsinta, megkenve túróval..
- kislányom ne tegyél rá annyi túrót, nem szeretem ha túl sok a töltelék!
- ok anyu
Később.
- kislányom de kevés lett a töltelék!
...majd túró mellé csíkban avagy a szétkent túróra rápöttyezve (ki-mire esküszik) került a málnaszósz, és a kettő együtt... isteni finom.
 
Ezen apropóbol ihletődve készült a következő nagyobb málnatermésből kissé folyósabb málna lekvár, tartosítószer nélkül, azonnali fogyasztásra.
 
Szükséged lesz
- fél kiló málnára
- 3 evőkanál cukorra
- fél órára (a kavargatáshoz)
 
A málna szósszal egyidőben jött az elhatározás is, hogy ősszel több málnabokor tövet is szaporítunk, hogy egyszerre több érjen, és ne csak 2-3 kisüvegnyi legyen elrakva.