Ribizlilekvár

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)

A ribizli igazi nyári finomság, nevezik még ribiszkének és vadegresnek is. Igen magas C-vitamin és antioxidáns tartalommal bír. Íze savanykás. Készíthető belőle lekvár és szörp is, én most lekvárt fogok készíteni.

Ribizlilekvár

Sztori
 
Ribizli bokrainkat a 2 éve vásárolt családi házunkkal örököltük. Tavaly nyáron 75 dkg termett a 6 bokron, kicsi piros bogyócskák formájában. Lekvár lett belőle, és palacsintába tekerve fogyott el.
A gondoskodásnak hála idén már 1,5 kiló méretes, húsos, gyönyörű piros színben pompázó gyümölcsöt "szüreteltem" és főztem be lekvárnak. Van aki passzírozza, héjától, magjától megszabadítva főzi be, de én nem, így a hatás rusztikusabb de élvezeti értékéből semmit sem veszít.
A főzéshez tavaly is és idén befőző cukrot használtam, biztosra mentem, de eskü, jövőre hagyományos főzési módszerrel fog készülni :)
Mivel tökéletes kis otthonunk épp egy hatalmas felújításon megy keresztül, a konyhám jelenleg egy üres szoba, de már van aljzatbetonja, szóval a remek lekvárom, a remek teraszon, remek elektromos főzőlapon (rezsón) készült. Mondjuk a takarítás így sokkal egyszerűbb volt.
Ribizli
 
Ribizli lekvár
 
Hozzávalók:
  • 1,5 kg ribizli
  • 52,5 dkg befőző cukor (mennyisége a cukor márkájától függ, adagoljátok a leírás szerint)
  • műanyag fakanál
  • 4-5 db kisebb (kb. 370 ml-esek) alaposan kimosott befőttes üveg tetővel
A gyümölcsöt leszedtem, leszáraztam (nagyon oda kell figyelni, hogy csak a bogyók kerüljenek a tálba, a zöld kis száruk ne). Jó alaposan, többször is átmostam, amíg a mosóvíz teljesen tiszta marad.
Trükk: öntsük fel a gyümölcsöt vízzel úgy, hogy jó alaposan elfedje, várjunk amíg a bogyók leüllepednek és a kis koszok úszkálnak a víz felszínén amit egy szűrővel le tudunk halászni :)
 
Mikor már tiszta a ribizli, aprítógépbe tettem és összeaprítottam jó alaposan. Ezután már ment is az edénybe, amiben megfőztem. Ajánlott magas falú edényt választani, mert puttyogni fog.
A gyümölcsdarálékba tettem a 52,5 dkg befőző cukrot majd a kis rezsómat maxra csavarva felforraltam a lekvárt. Mikor ez megtörtént még rotyogtattam kb 3 percig, ezután próbát végeztem: egy kis lekvárt pöttyentettem a műanyag fakanalammal egy kis tányérra, és mivel az nem folyt, inkább terült, készen is volt.
Ekkor levettem a főzőlapról és azonnal az előkészített üvegekbe töltöttem, rácsavartam a fedelüket majd fejjel lefelé fordítottam az üvegeket és így is marad amíg ki nem hűl.