Grízgaluska

Nyomtatás E-mail
(5 szavazatok, átlag 3.00 az 5-ből)

Ízletes levesbetét, szinte minden leveshez kiváló. A pihentetési isdőt érdemes kivárni, hogy a gríz jól megtudjon dagadni. Mindig győződjünk meg arról, hogy megfőtt-e, mert talán nincs is rosszabb mint, ha afinom levesünkben grízgaluska még kemény.

 Hozzávalók:

  • tojás
  • bors
  • zöldség zöldje

Elkészítés:

  • 1 egész tojáshoz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd egy villa segítségével annyi grízt dolgozunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
  • Adhatunk hozzá apróra vágott zöldség zöldjét is, attól még finomabb.
  • Minimum egy órával a felhasználás előtt el kell készíteni, hogy a gríz kellően megdagadjon a tojásban.
  • Egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk az előkészített gríznokedlit.
  • Előfordulhat, hogy a gríznokedli szétmállik a forró levesben. Ez azért van, mert nem elég sűrű a massza. Nálam ilyenkor jön a "B-terv": nokedliszaggató megy a mosogatóba, és egy kis kanál segítségével adagoljuk a levesbe a grízes masszát. (Ezek mire megnőnek, inkább gríz-rögök, de legalább olyan finomak!)  Kb. 10 perc alatt megpuhulnak, de előfordulhat hogy több idő kell hozzá. Akkor jó, ha kiveszünk a levesből egy rögöt, félbevágjuk, és a közepén a gríz nem darabos, nem sárga, hanem puha, fehér. A gríznokedlire is ez vonatkozik, meg kell kóstolni és ha puha, akkor jó!