Népszerű étel. Igen kiadós, főleg egy kis füstölt csülökkel, csípősen! Főételnek is beillik ugyan, de szinte kötelező hozzá a frissen sütött palacsinta!
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 50 dkg füstölt hús
- 1 fej vörödhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 db krumpli
- 5 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 fej zeller
- zellerzöld
- petrezselyemzöld
- só
- egész bors
- őrölt paprika
- babérlevél
- csipetke
- liszt
- olaj
Elkészítés:
- A babot kiválogatjuk, megmossuk.
- Egy nagy levesesfazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
- Felforraljuk, majd a vizet leöntjük róla. (Így gyomorkímélőbb.)
- Újra feltöltjük vízzel, és újra felforraljuk.
- Ezután kis lángra vesszük, beledobjuk a babérlevelet, az egész borsot, és így főzzük, amíg el nem kezd puhulni a bab.
- Be is lehet áztatni főzs előtt a babot néhány órára. Ez jó trükk, de nekem nem mindig van rá időm.
- Amíg a bab fől, megtisztítjuk a zöldségféléket.
- Amikor a bab már nem kemény, kezd puhulni, de még nem is puha, akkor hozzáadjuk a füstölt húst, a zöldségféléket és a zellerzöldjét.
- Felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük.
- Elkészítjük a rántást:
- Felmelegítjük az olajat, megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, vigyázva, meg ne égjen.
- Ráteszünk 3 evőkanál lisztet, átpirítjuk, adunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, így is pirítjuk.
- Akkor jó az állaga, ha aliszt és a többi hozzávaló teljesen egynemű lesz az olajjal, szinte "kenhető".
- Félretesszük és hagyjuk kihűlni. (meleg ételbe hideg rántást, hideg ételbe meleg rántást teszünk!)
- Eközben a 1-2 tojásból liszttel, sóval csipetkét készítünk.
- Megpucoljuk és felkockázzuk a vöröshagymát és a krumplit.
- Amikor már minden megpuhult, beletesszük a csipetkét és a krumplit.
- Ekkor szoktam a zöldségzöldjét hozzáadni, hogy az íze intenzíven a levesbe maradjon.
- Mire a krumpli megfő, a csiptke is feljön a leves felszínére.
- Ekkor hozzáadjuk a rántást. Jól kiforraljuk a lisztet, és már kész is.
|