Babgulyás

Nyomtatás E-mail
(9 szavazatok, átlag 4.67 az 5-ből)

 Népszerű étel. Igen kiadós, főleg egy kis füstölt csülökkel, csípősen! Főételnek is beillik ugyan, de szinte kötelező hozzá a frissen sütött palacsinta!

Hozzávalók: 

  • 50 dkg fejtett bab
  • 50 dkg füstölt hús
  • 1 fej vörödhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 db krumpli
  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • zellerzöld
  • petrezselyemzöld
  • egész bors
  • őrölt paprika
  • babérlevél
  • csipetke
  • liszt
  • olaj

Elkészítés:

  • A babot kiválogatjuk, megmossuk.
  • Egy nagy levesesfazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
  • Felforraljuk, majd a vizet leöntjük róla. (Így gyomorkímélőbb.)
  • Újra feltöltjük vízzel, és újra felforraljuk.
  • Ezután kis lángra vesszük, beledobjuk a babérlevelet, az egész borsot, és így főzzük, amíg el nem kezd puhulni a bab.
  • Be is lehet áztatni főzs előtt a babot néhány órára. Ez jó trükk, de nekem nem mindig van rá időm.
  • Amíg a bab fől, megtisztítjuk a zöldségféléket.
  • Amikor a bab már nem kemény, kezd puhulni, de még nem is puha, akkor hozzáadjuk a füstölt húst, a zöldségféléket és a zellerzöldjét.
  • Felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük.
  • Elkészítjük a rántást:
  • Felmelegítjük az olajat, megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, vigyázva, meg ne égjen.
  • Ráteszünk 3 evőkanál lisztet, átpirítjuk, adunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, így is pirítjuk.
  • Akkor jó az állaga, ha aliszt és a többi hozzávaló teljesen egynemű lesz az olajjal, szinte "kenhető".
  • Félretesszük és hagyjuk kihűlni. (meleg ételbe hideg rántást, hideg ételbe meleg rántást teszünk!)
  • Eközben a 1-2 tojásból liszttel, sóval csipetkét készítünk.
  • Megpucoljuk és felkockázzuk a vöröshagymát és a krumplit.
  • Amikor már minden megpuhult, beletesszük a csipetkét és a krumplit.
  • Ekkor szoktam a zöldségzöldjét hozzáadni, hogy az íze intenzíven a levesbe maradjon.
  • Mire a krumpli megfő, a csiptke is feljön a leves felszínére.
  • Ekkor hozzáadjuk a rántást. Jól kiforraljuk a lisztet, és már kész is.