Frankfurti leves

Nyomtatás E-mail
(8 szavazatok, átlag 3.38 az 5-ből)

A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, de még inkább az emészthető rostok, az ásványi sók, a viszonylag nagy mennyiségű B1- és B2-vitamin-, valamint vastartalma, íz- és zamatanyagai adják. Tehát érdemes fogyasztani.

 

 

Hozzávalók:

 

  • 80 dkg kelkáposzta
  • 3 közepes krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 pár virsli
  • pirospaprika
  • köménymag
  • egész bors
  • A habaráshoz:
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt

 

 

Elkészítés:

 

  • A megmosott kelkáposztát csíkokra vágjuk, a torzsát eltávolítjuk
  • A szalonnát kis kockákra vágjuk, és ropogósra megpirítjuk. A szalonnát kiszedjük és félre tesszük.
  • A visszamaradt zsírban megdinszteljük a felkockázott hagymát.
  • Megszórjuk a pirospaprikával, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a kelkáposztát és a kockákra vágott krumplit.
  • Jól elkeverjük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a káposztát.
  • Megsózzuk, fűszerezzük, és puhára főzzük.
  • Amikor megfőtt, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, hozzáadjuk a virslit, és csendesen, 2-3 perc alatt készre főzzük.
  • Tálaláskor a leves tetejére teszünk még egy kanálnyi tejfölt és megszórjuk a szalonnapörccel.