A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, de még inkább az emészthető rostok, az ásványi sók, a viszonylag nagy mennyiségű B1- és B2-vitamin-, valamint vastartalma, íz- és zamatanyagai adják. Tehát érdemes fogyasztani.
Hozzávalók:
- 80 dkg kelkáposzta
- 3 közepes krumpli
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 pár virsli
- só
- pirospaprika
- köménymag
- egész bors
- A habaráshoz:
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A megmosott kelkáposztát csíkokra vágjuk, a torzsát eltávolítjuk
- A szalonnát kis kockákra vágjuk, és ropogósra megpirítjuk. A szalonnát kiszedjük és félre tesszük.
- A visszamaradt zsírban megdinszteljük a felkockázott hagymát.
- Megszórjuk a pirospaprikával, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a kelkáposztát és a kockákra vágott krumplit.
- Jól elkeverjük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a káposztát.
- Megsózzuk, fűszerezzük, és puhára főzzük.
- Amikor megfőtt, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, hozzáadjuk a virslit, és csendesen, 2-3 perc alatt készre főzzük.
- Tálaláskor a leves tetejére teszünk még egy kanálnyi tejfölt és megszórjuk a szalonnapörccel.
|