Krumplileves

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)

Klasszikus krumplileves, tejföllel az igazi.

Próbáljuk ki Krumpligombóccal!

Hozzávalók:

  • krumpli
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • zöldség
  • zeller
  • karalábé
  • zöldség zöldje
  • zeller zöldje
  • őrölt pirospaprika
  • egész bors
  • egész köménymag
  • babérlevél


Előkészítés:

  • A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk.
  • A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
  • A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
  • A sárgarépát, zöldséget karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
  • A krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk.


Elkészítés:

  • A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  • Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket. Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
  • Ekkor megszórjuk őrölt pirospaprikával, kicsit pirítjuk, vigyázzunk meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot, az egész köményt, és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
  • Levesbetétként tehetünk bele száraztésztát vagy akár gríznokedlit is.
  • Tálaláskor adjunk mellé tejfölt!