Klasszikus krumplileves, tejföllel az igazi.
Próbáljuk ki Krumpligombóccal!
Hozzávalók:
- krumpli
- vöröshagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- zöldség
- zeller
- karalábé
- zöldség zöldje
- zeller zöldje
- őrölt pirospaprika
- só
- egész bors
- egész köménymag
- babérlevél
Előkészítés:
- A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
- A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
- A sárgarépát, zöldséget karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
- A krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk.
Elkészítés:
- A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket. Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
- Ekkor megszórjuk őrölt pirospaprikával, kicsit pirítjuk, vigyázzunk meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot, az egész köményt, és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
- Levesbetétként tehetünk bele száraztésztát vagy akár gríznokedlit is.
- Tálaláskor adjunk mellé tejfölt!
|