Magyaros gombaleves

Nyomtatás E-mail
(4 szavazatok, átlag 3.75 az 5-ből)

A ránott gombán túl...

Nem mindenki szereti a gombát, de aki igen annak ízleni fog ez a piros zöldséges leves gombával gazdagítva, bio, teljeskiőrlésű levestésztával.

 

 

Hozzávalók:

  • 6 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1/4 zeller
  • 1/4 karalábé
  • 50 dkg gomba
  • 3 db közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél paradicsom
  • fél fehér paprika
  • őrölt pirospaprika
  • egész bors
  • kakukkfű (szárított)
  • étolaj
  • teljes kiőrlésű levestészta
  • Tálaláshoz:
  • tejföl

 

Elkészítés:

  • Minden zöldséget pucoljunk meg, mossuk meg, majd a sárgarépát és a petrezselymet vágjuk karikákra, a zellert és a krumplit pedig kockázzuk fel. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, felezzük el. A petrezselyemlevelet mossuk meg, csöpögtessük le. A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
  • A gombákat folyó víz alatt dörzsis szivaccsal tisztítsuk meg, szeleteljük fel (én a tönköket is felhasználom, vékony karikákra vágva megy az is a levesbe).
  • Kevés étolajon mindkét féle hagymát aranysárgára pirítjuk. Húzzuk le a tűzről és tegyük hozzá a gombát. Sózzuk meg, keverjük át és tegyük vissza a tűzre. Amikor a gomba már egy kissé összeesett és levet is engedett, adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselymet, szórjuk meg őrölt pirospaprikával. Óvatosan forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a többi hozzávaló is beleférjen, de sűrű legyen a leves.
  • Felforraljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és a petrezselyem zöldjét, ismét forraljuk fel, tegyünk a levesbe néhány szem egész borsot, kis csipet kakukkfüvet. Kis lángon főzzük tovább.
  • Mikor a már majdnem puha a zöldség, tegyük bele a krumplit és a tésztát, végül főzzük készre.
  • Tejföllel kínáljuk.

   alt