Szinte mindenki ismeri a tárkonyos borjúragu levest, de mivel az én hűtömben gyakrabban megfordul csirke mint borjú, én abból készítem ezt a levest.
Finom, savanykás ízét emeljük ki tárkonnyal, citromkarikákkal és persze tejföllel!
Hozzávalók:
- Leveshez:
- csirkemell
- vöröshagyma (1 kis fej)
- fokhagyma (2 gerezd)
- zeller
- zeller-zöldje
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- petrezselyem zöldje
- karfiol
- karalábé
- egész feketebors
- babérlevél
- tejföl
- liszt vagy étkezési keményítő
- szárított tárkony
- citrom
- Grízgaluskához:
- gríz
- tojás
- só
- bors
Előkészítés:
- A vöröshagymát megpucoljuk, kockára vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
- A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
- A sárgarépát, petrezselymet karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
- A karfiolból néhány rózsát leválasztunk és megmossuk.
- A csirkemellet kis kockákra vágjuk.
- Elkészítjük a grízgaluskát:
- 1 egész tojáshoz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd egy villa segítségével annyi grízt dolgozunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
- Minimum egy órával a felhasználás előtt el kell készíteni, hogy a gríz kellően megdagadjon a tojásban.
Elkészítés:
- A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket (a karfiolt kivéve). Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
- Ekkor felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csirkemellet, a karfiolt, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
- Amikor a csirkemell már majdnem puha, egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk az előkészített gríznokedlit. (Előfordulhat, hogy a gríznokedli szétmállik a forró levesben. Ez azért van, mert nem elég sűrű a massza. Nálam ilyenkor jön a "B-terv": nokedliszaggató megy a mosogatóba, és egy kis kanál segítségével adagoljuk a levesbe a grízes masszát. Ezek mire megnőnek, inkább gríz-rögök, de legalább olyan finomak! Kb. 10 perc alatt megpuhulnak, de előfordulhat hogy több idő kell hozzá. Akkor jó, ha kiveszünk a levesből egy rögöt, félbevágjuk, és a közepén a gríz nem darabos, nem sárga, hanem puha, fehér. A gríznokedlire is ez vonatkozik, meg kell kóstolni és ha puha, akkor jó!)
- Ha megpuhult a gríz is, hozzáadjuk a liszttel/étkezési keményítővel elkevert tejfölt és a tárkonyt. A megmosott citromból 1-2 szeletet levágunk és azt is a levesbe dobjuk. Egyet rottyan és kész is!
- Tálaláskor tegyünk az asztalra citromkarikákat is, hogy aki savanykásabban szereti, tehessen még hozzá.
|