Tárkonyos raguleves csirkemellel, grízgaluskával

Nyomtatás E-mail
(3 szavazatok, átlag 4.33 az 5-ből)

Szinte mindenki ismeri a tárkonyos borjúragu levest, de mivel az én hűtömben gyakrabban megfordul csirke mint borjú, én abból készítem ezt a levest.

Finom, savanykás ízét emeljük ki tárkonnyal, citromkarikákkal és persze tejföllel!

Hozzávalók:

  • Leveshez:
  • csirkemell
  • vöröshagyma (1 kis fej)
  • fokhagyma (2 gerezd)
  • zeller
  • zeller-zöldje
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • petrezselyem zöldje
  • karfiol
  • karalábé
  • egész feketebors
  • babérlevél
  • tejföl
  • liszt vagy étkezési keményítő
  • szárított tárkony
  • citrom
  • Grízgaluskához:
  • gríz
  • tojás
  • bors

Előkészítés:

  • A vöröshagymát megpucoljuk, kockára vágjuk.
  • A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
  • A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
  • A sárgarépát, petrezselymet karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
  • A karfiolból néhány rózsát leválasztunk és megmossuk.
  • A csirkemellet kis kockákra vágjuk.
  • Elkészítjük a grízgaluskát:
  • 1 egész tojáshoz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd egy villa segítségével annyi grízt dolgozunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
  • Minimum egy órával a felhasználás előtt el kell készíteni, hogy a gríz kellően megdagadjon a tojásban.


Elkészítés:

  • A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  • Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket (a karfiolt kivéve). Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
  • Ekkor felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csirkemellet, a karfiolt, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
  • Amikor a csirkemell már majdnem puha, egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk az előkészített gríznokedlit. (Előfordulhat, hogy a gríznokedli szétmállik a forró levesben. Ez azért van, mert nem elég sűrű a massza. Nálam ilyenkor jön a "B-terv": nokedliszaggató megy a mosogatóba, és egy kis kanál segítségével adagoljuk a levesbe a grízes masszát. Ezek mire megnőnek, inkább gríz-rögök, de legalább olyan finomak! Kb. 10 perc alatt megpuhulnak, de előfordulhat hogy több idő kell hozzá. Akkor jó, ha kiveszünk a levesből egy rögöt, félbevágjuk, és a közepén a gríz nem darabos, nem sárga, hanem puha, fehér. A gríznokedlire is ez vonatkozik, meg kell kóstolni és ha puha, akkor jó!)
  • Ha megpuhult a gríz is, hozzáadjuk a liszttel/étkezési keményítővel elkevert tejfölt és a tárkonyt. A megmosott citromból 1-2 szeletet levágunk és azt is a levesbe dobjuk. Egyet rottyan és kész is!
  • Tálaláskor tegyünk az asztalra citromkarikákat is, hogy aki savanykásabban szereti, tehessen még hozzá.