Zöldbableves csipetkével

Nyomtatás E-mail
(4 szavazatok, átlag 4.50 az 5-ből)

Mindennapos főzéseim egyik népszerű "szereplője" ez a leves. Szerencsére van még a mélyhűtőben tavalyról zöldbab. 

 

Hozzávalók:
  • 6 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1/4 zeller
  • 30 dkg zöldbab (mirelit)
  • 4 db közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél paradicsom
  • fél fehér paprika
  • őrölt pirospaprika
  • egész bors
  • étolaj
  • Csipetkéhez:
  • 2 tojás
  • liszt
  • Tálaláshoz:
  • tejföl
Elkészítés:
  • Minden zöldséget pucoljunk meg, mossuk meg, majd a sárgarépát és a petrezselymet vágjuk karikákra, a zellert és a krumplit pedig kockázzuk fel. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, felezzük el. A petrezselyemlevelet mossuk meg, csöpögtessük le. A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
  • Kevés étolajon mindkét féle hagymát aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet. Megsózzuk, és a tűzre visszatéve megdinszteljük.
  • Amikor a zöldség már félpuha, megszórjuk őrölt pirospaprikával. Óvatosan átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a többi hozzávaló is beleférjen, és sűrű legyen a leves.
  • Felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot, a paradicsomot, a paprikát és a petrezselyem zöldjét, forraljuk fel, sózzuk meg és tegyünk a levesbe néhány szem egész borsot. Kis lángon főzzük tovább.
  • Amíg fő a leves készítsük el a csipetkét: a tojásokat felverjük, sózzuk, annyi lisztet adunk hozzá hogy kemény tésztát kapjunk. Kis pogácsákat formázzunk belőle és gyors mozdulatokkal csipegessük le. Szórjuk meg a kész csipetkéket liszttel, nehogy összeragadjanak.
  • Mikor a zöldbab már majdnem puha, tegyük bele a krumplit és a csipetkét és főzzük készre.
  • Tejföllel kínáljuk.
 alt