Zöldségleves

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 3.00 az 5-ből)

Finom tavaszi-nyári leves. Évszaknak megfelelően válogatom hozzá a zöldségeket. A legjobb, legfinomabb friss hozzávalókkal lesz!

Hozzávalók:

  • Leveshez:
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • zöldség
  • zeller
  • karalábé
  • karfiol
  • zöldborsó (mirelit is lehet)
  • kelkáposzta
  • zöldség zöldje
  • zeller zöldje
  • őrölt pirospaprika
  • egész bors
  • egész köménymag
  • babérlevél
  • tejföl
  • liszt vagy étkezési keményítő
  • Gríznokedlihez:
  • gríz
  • tojás
  • őrölt bors

Előkészítés:

  • A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk.
  • A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
  • A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
  • A sárgarépát, zöldséget karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
  • A karfiolból néhány rózsát leválasztunk és megmossuk.
  • A kelkáposzta takaróleveleit leszedjük, amíg az ép részhez nem érünk. Egy kisebb fej felét szoktam bele rakna.
  • Elkészítjük a grízgaluskát:
  • 1 egész tojáshoz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd egy villa segítségével annyi grízt dolgozunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
  • Minimum egy órával a felhasználás előtt el kell készíteni, hogy a gríz kellően megdagadjon a tojásban.

Elkészítés:

  • A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  • Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket (a karfiolt kivéve). Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
  • Ekkor megszórjuk őrölt pirospaprikával, kicsit pirítjuk, vigyázzunk meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a karfiolt, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
  • Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk az előkészített grízes masszát. (Előfordulhat, hogy a gríznokedli szétmállik a forró levesben. Ez azért van, mert nem elég sűrű a massza. Nálam ilyenkor jön a "B-terv": nokedliszaggató megy a mosogatóba, és egy kis kanál segítségével adagolom a levesbe a grízes masszát. Ezek mire megnőnek, inkább gríz-rögök, de legalább olyan finomak! Kb. 10 perc alatt megpuhulnak, de előfordulhat hogy több idő kell hozzá. Akkor jó, ha kiveszünk a levesből egy rögöt, félbevágjuk, és a közepén a gríz nem darabos, nem sárga; hanem puha, fehér. A gríznokedlire is ez vonatkozik: meg kell kóstolni és ha puha, akkor jó!)
  • Ha megpuhult a gríz is, hozzáadjuk a liszttel/étkezési keményítővel elkevert tejfölt. Egyet rottyan és kész is.