Finom tavaszi-nyári leves. Évszaknak megfelelően válogatom hozzá a zöldségeket. A legjobb, legfinomabb friss hozzávalókkal lesz!
Hozzávalók:
- Leveshez:
- vöröshagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- zöldség
- zeller
- karalábé
- karfiol
- zöldborsó (mirelit is lehet)
- kelkáposzta
- zöldség zöldje
- zeller zöldje
- őrölt pirospaprika
- só
- egész bors
- egész köménymag
- babérlevél
- tejföl
- liszt vagy étkezési keményítő
- Gríznokedlihez:
- gríz
- tojás
- só
- őrölt bors
Előkészítés:
- A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket szintén megpucoljuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
- A zöldségféléket megpucoljuk, megmossuk.
- A sárgarépát, zöldséget karikára vágjuk; a zellert és a karalábét hasábokra.
- A karfiolból néhány rózsát leválasztunk és megmossuk.
- A kelkáposzta takaróleveleit leszedjük, amíg az ép részhez nem érünk. Egy kisebb fej felét szoktam bele rakna.
- Elkészítjük a grízgaluskát:
- 1 egész tojáshoz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd egy villa segítségével annyi grízt dolgozunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
- Minimum egy órával a felhasználás előtt el kell készíteni, hogy a gríz kellően megdagadjon a tojásban.
Elkészítés:
- A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük. Amikor pirulni kezd hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Amikor már aranysárga színű a hagyma, hozzáadjuk a zöldségeket (a karfiolt kivéve). Kicsit együtt pirítjuk, majd kb. 1 dl vizet adunk hozzá, lefedjük és addig pároljuk, amíg a zöldség félig megfő.
- Ekkor megszórjuk őrölt pirospaprikával, kicsit pirítjuk, vigyázzunk meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a karfiolt, a zöldségek zöldjét, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, az egész borsot és felforraljuk a levest. Ezután kis lángra vesszük és puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, egy nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk az előkészített grízes masszát. (Előfordulhat, hogy a gríznokedli szétmállik a forró levesben. Ez azért van, mert nem elég sűrű a massza. Nálam ilyenkor jön a "B-terv": nokedliszaggató megy a mosogatóba, és egy kis kanál segítségével adagolom a levesbe a grízes masszát. Ezek mire megnőnek, inkább gríz-rögök, de legalább olyan finomak! Kb. 10 perc alatt megpuhulnak, de előfordulhat hogy több idő kell hozzá. Akkor jó, ha kiveszünk a levesből egy rögöt, félbevágjuk, és a közepén a gríz nem darabos, nem sárga; hanem puha, fehér. A gríznokedlire is ez vonatkozik: meg kell kóstolni és ha puha, akkor jó!)
- Ha megpuhult a gríz is, hozzáadjuk a liszttel/étkezési keményítővel elkevert tejfölt. Egyet rottyan és kész is.
|