Habanero szósz készítése

Nyomtatás E-mail
(19 szavazatok, átlag 3.68 az 5-ből)
Ha valaki hozzájut, esetleg otthon termeszti a Habanero paprikát, akkor ilyen könnyen készíthet belőle szószt otthon. 

Mielőtt neki látna bárki is a szósz készítésnek, a Habanero paprikát a világ legerősebb paprikái között tartják számon. Így annak feldolgozásakor, fogyasztásakor különösen legyünk körültekintőek. Szemünkbe, se direkt, se kezünk által (véletlenül) ne kerüljön, ha mégis, azonnal bővízzel öblítsük ki, illetve keressük fel háziorvosunkat!

  • 2 szál sárgarépa
  • 6 db habanero paprika (kimagozva)
  • 2 teáskanál vaj
  • 2 teáskanálra való szeletelt fokhagyma
  • 2 evőkanál almaecet
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 csésze víz
Először finomra karikázzuk a répát és a habanero paprikát, majd egy kis serpenyőben felmelegítjük a vajat, amihez hozzáadjuk a fokhagymát.
Majd hozzáadjuk a répát és a paprikát és addig pirítjuk, kevergetjük amíg a répa meg nem puhul. Kevergetés közben adjuk hozzá az almaecetet a sót és az őrölt borst ízlés szerint. Majd adjuk hozzá a csésze vizet és addig pároljuk, amíg szószos állaga nem lesz.
Ízlés szerint citrom, illetve narancs levét szokták hozzáadni.
 
habanero szósz
 
Figyelem, a receptet ajánlás útján közöljük, valamint a habanero paprika feldolgozását javasolt gumikesztyűben végezni, szembe lehetőleg ne kereljün!