Bögrés diós-mákos sütemény

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)

Itt az ősz, itt a mák és a dió szezonja, és itt egy egyszerű recept egy fenséges süteményhez!

(A sütemény Bokrosné Völgyesi Erika receptje alapján készült :D.) 

alt

 

Hozzávalók:

  • Tésztához:
  • 1 bögre darált mák vagy dió
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 3 db tojás
  • 1 db alma
  • Krémhez:
  • 4 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg lágy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • (bögre = 2,5 dl)


Elkészítés:

  • A 4 dl tejből pudingot főzünk (cukor nélkül), majd lehűtjük.
  • A margarint kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal.
  • Ha kihűlt a puding, hozzákeverjük a margarinhoz. Hűtőbe tesszük.
  • A mákot vagy a diót (esetleg mindkettőt, ekkor a kettő együtt legyen 1 bögre) összekeverjük a liszttel, cukorral, csipet sóval és a sütőporral.
  • Egy másik edényben az olajat, az 1 dl tejet és a tojássárgákat a reszelt almával elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Jó alaposan összedolgozzuk.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és az előbbi masszához már csak kanállal, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk.
  • Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe öntjük.
  • Előmelegített sütőben, középen 180 fokon 25-30 percig sütjük. Ha a teteje esetleg már megpirult volna, fedjük be alufóliával. Tűpróba!
  • Ha kihűlt a tészta félbevágjuk, és megkenjük a krém 2/3 részével. Összeillesztjük a tésztalapokat, és a maradék krémet a tetejére kenjük.
  • Megszórjuk darált dióval vagy mákkal.
  • Tipp: 24 cm-es tortaformában sütve pompás torta készíthető belőle!

 

 

 

alt

 

 

 

 

alt