Somlói galuska

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)

Ha csak kevés időm van, nem sütök hozzá tésztát, hanem babapiskótával helyettesítem.

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 6 tojás
  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 9 evőkanál liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 6 evőkanál víz
  • Csokoládéöntet:
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál kakaó
  • 15 evőkanál kristálycukor
  • másfél liter víz
  • másfél dl rum
  • 20 dkg darabolt dió
  • 15 dkg mazsola (beáztatva)

Elkészítés:

  • Tészta:
  • A tojásokat szétválasztjuk.
  • A sárgájákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük.
  • A fehérjéket habbá verjük és lazán belekeverjük a sárgájába.
  • A lisztet elkeverjük a sütőporral, és folyamatosan a masszához adagoljuk. Óvatosan, hogy a habot ne törjük össze.
  • A tepsit kikenjük, kilisztezzük. Beleöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  • Csokoládéöntet:
  • Kevés vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a lisztet, majd hozzáöntjük a többi vizet és lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha túl sűrű az öntet, adhatunk még hozzá vizet.
  • Ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot. (Ez el is hagyható, ízléstől függően.)
  • Összedolgozás:
  • A kihűlt piskotát kissebb kockákra vágjuk.
  • Összedaraboljuk a diót.
  • Egy nagy tál aljára öntetet teszünk, beleszórunk egy adag piskótakockát, erre a mazsolát és a diót, majd újból öntetet.
  • Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  • A legvégére öntet, mazsola és dió maradjon, különben a tészta kiszáradna.
  • Jól behűtjük, tejszínhabbal tálaljuk.