Ánizs

Nyomtatás E-mail
(3 szavazatok, átlag 2.33 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 16. csütörtök, 18:49

alt

 

A növény a mediterráneumban honos, de Közép-Európában és a világ más tájain, így nálunk is termesztik. fűszerként való használatáról már az ókori Egyiptom területéről is vannak bizonyítékaink. Az ókori keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt. A
közönséges ánizs egyéves lágy szárú növény. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg igényes növény, szaporítása magról történik, március közepén-végén 40 cm-es sortávolságra vetik. A beérett termést júliustól lehet begyűjteni.
Jellegzetes illatú, édes aromájú mag. Sokfelé általánosan használják főzelékfélék (káposzta, tök, cékla, sárgarépa) ízesítésére; a magyar konyhában inkább gyümölcskompótok, gyümölcsrizs, édes rizs, sütemények, édességek fűszere. Étvágyjavító, emésztést elősegítő, vértisztító; felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni teakeverékek alkotója. A gyermekgyógyászatban szélhajtóként alkalmazzák. A háziállatok féregűző szereinek alkotója. Tetű ellen ibedörzsölőszereknek is komponense.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#anizs

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:09