Boróka

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 16. csütörtök, 18:53

altalt
Hazánkban síkságon, hegyvidéken egyaránt őshonos, örökzöld gyalogfenyő második éves, érett, sötét kékesfekete, hamvas-fényes, meghúsosodott tobozbogyója a borókabogyó. A feketeborsnál valamivel nagyobb szemű. Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Illóolajat, juniperint, fehérjét, gyantát, viaszt, gumit és pektint tartalmaz.

Frissen vagy szárítva egészben vagy őrölve használjuk. Különösen vadhús ételek kiváló fűszere, de mártások, pácok ízesítésére, sőt, húsok füstölésére is kitűnő. Kellemes illata miatt a húspácok és húsfüstölő szerek egyik legfőbb alkotórésze. A grillezett húsok borókás füstben finom aromás ízt kapnak.

Főzelékek, saláták, marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője. A szatmári vidéken a töltött káposztához és a „tőtikéhez” is  tesznek néhány szemet. Pálinkát is készítenek belőle (Borovicska és Gin). Savanyúság eltevésénél is van szerepe. Jó gyomorerősítő, izzasztó és szélhajtó hatása van. Főként vizelethajtóként használják (lekvárt készítenek belőle!).
 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#Boroka

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:10