Bors

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 16. csütörtök, 18:58

alt
A fekete- a fehér- és a zöld bors egy trópusi cserje különböző érettségi fázisban szedett és különbözőképpen kezelt termése. Nem rokonuk, csak formailag, aromában vagy csípősségben hasonlít a szegfűbors, szecsuáni bors, a németbors, a csomborbors, a cayenne-i bors (a törökborsról csípős pirospaprika magyar névváltozata nem is beszél).

Legismertebb a fekete bors: az éretlen szárított termés, ez a legerősebb aromájú változat. Egészben (pl. gulyásokba, pácokba), frissen durvára törve (pl. húslevesekbe) vagy őrölve használjuk. A feketénél is éretlenebbül szedett, többnyire ecetes vagy sós lében kapható termés a zöld bors. Általában egészben felhasznált pikáns fűszer. A fehér bors az érett, hántolt termés, a feketénél kevésbé csípős, nem annyira agresszív aromájú.
Mindhárom változatával óvatosan kell bánni; sok diétában tilos is (ilyenkor ott a borsikafű).

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#bors

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:10