Capri

Nyomtatás E-mail
(3 szavazatok, átlag 4.67 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 16. csütörtök, 19:04

alt
Elő-Indiából és a Kaukázus területéről származó, Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén honos cserje néhol, mint haszonnövényt is művelik. Ecetben, sóban – vagy mindkettőben együttesen – , olajban eltett, még ki nem nyílott virág fonnyasztott bimbója a „capribogyónak” nevezett fűszer. A Földközi-tenger környékéről származó, sós ecettel tartósított áru zöld színű, zárt bimbójú, nem túlságosan puha, kellemesen kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer. Halkonzervekhez, mártások, pástétomok, vadas ételek, húskocsonyákat,körözöttek ízesítésére használjuk. Hidegtálak díszítésénél is jelentős szerepe van.
Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz rutint, amely egy természetes bioflavonoid, erősíti az immunrendszert a C-vitaminnal karöltve. Sok más növény, leginkább a mocsári gólyahír bimbójával hamisítják. Mexikóban a nyílmérget adó Larrea tridentata ártalmatlan, ecetben elrakott bimbói a kaprit pótolják.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#Capri

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:04