Citrom

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 4.50 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 20. hétfő, 14:34

alt
Háziasszonyaink sokan nem is gondolják, hogy a hazánkban teázásra elkönyvelt citrom héja, leve sokoldalúan fel használható konyhafűszer. Indiában fedezték fel és ma már Európa déli részein, Kaliforniában, Floridában is termesztett 3-5 m magas fa, mely egész évben hozza terméseit.
A termés héja megszárítva, spirális szalagokban vagy kockára vágva kerül forgalomba. Így azonban csak édes és likőripari üzemekben használják fel. Otthon a legjobb friss állapotban tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. A friss, megmosott terméseket vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér belső résztől mentes legyen, mivel az keserű és a citrom héját élvezhetetlenné teszi. A citromlé vitaminokban gazdag. Rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat azzal, ha citromlével ízesítjük, tálaljuk - és nem konyhaecettel -, mert így sokkal aromásabb és a szervezet számára is egészségesebb lesz. Megreszelve dió-, máktöltelékbe, fűszertésztákba, túrótöltelékbe használják. A citrom héja vagy leve felhasználható még gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.
A citromnak emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása is van. Meghűléses esetben; többször kúraszerűen fogyasztva: 5 citrom leve, ugyanannyi forró vízzel, mézzel vagy cukorral elkeverve nagyon jó szolgálatot tesz.

 

Még több citrom itt

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#citrom

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:05