Csillagánizs

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 3.50 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 20. hétfő, 14:36

alt
Magyar neve az aroma hasonlóságán alapszik: az ánizs egynyári lágyszárú növény magva, míg a csillagánizs Dél-Kínában és Dél-Ázsiában több helyen termesztett – 4-5 méter magasra is megnövő – örökzöld fa vagy cserje termése. A csontkemény, nyolcágú, kívül érdes, belül sima, fénylő, csillag alakú, 12-17 mm átmérőjű termést az ágacskákban „lakó” 3-4 mm nagyságú,1-2 mm széles magvakkal együtt használható. A terméskék ánizsszagúak és -ízűek. A termés külső része tartalmazza az illóolajat, a magvakban nincs illóolaj Európa a XVI. század óta ismeri. Szaküzletekben kapható, de tökéletesen helyettesíthető ánizzsal. A csillagánizs nagyon erős fűszer, egy szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal helyettesíthető.
Felhasználása az ánizshoz hasonló: gyümölcslevesek, sütemények, kompótok, likőrök stb. készítéséhez alkalmas. Görcsoldó, szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősító, étvágyjavító teakeverékek komponense. Szájvizek, fogkrémek készítésénél is felhasználják.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek2.html#Csillaganizs 

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:05