Fokhagyma

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 4.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 20. hétfő, 14:47

 alt

Elő-, és Dél-Ázsiában honos, nálunk is termesztett évelő növény. A hagymáját több gerezd együttese alkotja, amit ezüstfehér borítólevelek több rétege fed. Tápanyag igényes.
Sajátos, erősen aromás már-már kellemetlen szagú, íze kissé csípős, erősen aromás. Illóolajat (alliin, allicin) C-vitamint, fehérjét, szénhidrátot tartalmaz. Levesek, főzelékek, szószok, mártások, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, kocsonyák, saláták fűszerezésére igen széles körben alkalmazzák. Kolbászok, szalámik, salátaöntetek, fűszerkivonatok ízesítője. Páclevek, fűszerkeverékek, fűszerező szerek alkotóeleme.

Antimikróbás hatása miatt bélfertőzéseknél alkalmazzák féregűző hatása mellett. Rendszeres fogyasztása esetén vérnyomáscsökkentő hatású.
Kiválóan alkalmazható érelmeszesedés ellen, epe- és májműködést segítő hatása is ismert.
Baktericid hatású, a népi gyógyászat érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen alkalmazza.

 

Még több fokhagyma itt.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek3.html#Fokhagyma

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 07:59