Kakukkfű

Nyomtatás E-mail
(3 szavazatok, átlag 4.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 15. szerda, 16:21

 alt

A thymus szó a görög Thymonból származik, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a
görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát
árasztod”, ami dicséretnek számított. A kakukkfüves fürdő a hiedelem szerint fokozta a római
katonák erejét. A középkorban a hölgyek a harcba induló lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet
hímeztek.
Már az egyiptomiak is jól ismerték a növény fertőtlenítő és tartósító tulajdonságait, a
balzsamozásnál is használták. A kakukkfüvet ma is szívesen használják növényi és anatómiai
preparátumok tartósítására, és a papír megpenészesedését is gátolja. A kakukkfüvet olyannyira
tisztelték és szerették, hogy a Szent Gyógyfüvek Varázslatában is benne van, fontos alkotórésze
egy olyan receptnek, amely „lehetővé teszi, hogy megpillantsuk a tündéreket”.
A kakukkfű a napsütötte helyeket, a laza és jó vízáteresztő, lúgos talajt kedveli. Elég jól turi a
szélsőséges időjárást is, szépen nevelhető cserépben. A leveleket nyáron kell leszedni, akkor,
amikor a növény virágzik. A leveket szárítva, vagy olajban, vagy ecetben elrakva lehet tartósítani.
A kakukkfű virágát kedvelik a méhek is, értékes mézet ad. A kakukkfűlevél illatos potpourrik
része is lehet. A kakukkfű segít csökkenteni a görcsös köhögést és a légutak betegségeinek
tüneteit, a torokfájást; teáját mézzel ízesítve igyuk. Étvágytalanság ellen is hatásos, valamint segít
kiűzni a bélélősködőket. A keskeny levelű kakukkfű levele rendelkezik a legerősebb gyógyító
hatással, de mindegyik kakukkfű hatásos lehet. Forrázata teaként serkenti az emésztést, és
másnaposság ellen is jó. A kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Adjuk sűrű
hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Mértékkel bánjunk vele, mert
frissen nagyon erős az íze. A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását. Ajánlják borban, lassan fővő
ételekhez, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz. A citromillatú kakukkfű (T. citriodorus) csirkéhez,
halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez való.

 

Még több kakukkfű itt.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek1.html#Kakukkfu

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:35