Lestyán

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. július 16. csütörtök, 15:58

alt
Másneveken: lescsihán, lóstya.
Délnyugat-Ázsiában, Dél-Európában honos. Egyiptomiaktól a görögök, tőlük a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. A rómaiak hozták Pannóniába a középkori Magyarország népszerű fűszere volt.

Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. Az illata és aromája is hasonlóan intenzív, csak kicsit más. (Talán a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke.)

Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma-, kávésavat tartalmaz.
A levele és a gyökere is használatos.  A lestyán gyökerét gyógynövény boltban lehet kapni szárítva. Egy kis zacskó évekig kitart. Egy kis körömnyi darabka új ízt ad az ételnek. Krumplileves, gulyás, saláták, mártások, diétás ételek fűszere. (Valahogy olyan ez mint a gomba: szinte mindenbe jó!)
Ízesítőszószok, ízesítőmártások alkotóeleme. A család lestyán szükségletét 1 – 2 tő kielégíti. A gyökereket 3 – 4 éves növény kiásásával nyerjük. Mosás után hámozzuk szeleteljük vagy kockázzuk fel és gyorsan szárítsuk meg. A szárított levél és a gyökér porítva is tárolható jól záró edényben. A zöld levelet ledarálva, sózva is tartósíthatjuk. A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják. Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezés esetén.
Teakeverékek és tinktúrák készítenek belőle.

 

forrás: http://fuszerek.eu/fuszerek1.html#Lestyan

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 08:35