Egyéb tanácsok, trükkök a konyhában

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 4.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. április 20. kedd, 17:00

 

  • A tojásokat felhasználáskor ne üssük egymás után a tálba, henem mindegyiket egy csészébe vagy bögrébe tegyük először, hogy meg tudjunk győződni arról, hogy nem romlott. Ha nem voltunk túl ügyesek, és esetleg tojáshéjj kerül a tojásba, akár ki is tudjuk pecázni.
  • A hagyma és halszagot a kezünkről, vágódeszkáról, késről ecetes sós vízzel lemosva semlegesíteni tudjuk. Ugyanezen célra citrom leve is megfelel.
  • Ha nagyon erős a hagyma, tisztítás után felvágásig tegyük hideg vízbe, így annak szaga enyhébb lesz és remélhetőleg szemünket kevésbé fogja csípni.
  • Ha tejforralás előtt a forralóedényt egy kis vízzel kiöblítjük, a tej nem fog leégni.
  • A citrom héját csak gyengén reszeljük le, mert különben keserű lesz.
  • A lereszelt citromhéjat cukorral elkeverve és üvegbe rakva sokáig eltartható.
  • A tejszínt felverés előtt 12 órán keresztül jégen vagy jó hideg helyen tároljuk, így könnyedén tudjuk keményre verni.
  • A megmaradt tojásfehérje hideg helyen, letakarva napokig is eláll.
  • Lisztet, morzsát, darát legjobb zsákban, vászontáskában tárolni, így nem molyosodik meg.
  • Tegyünk pár szem rizst a sótartóba, így az nem nedvesedik meg.
  • A húst majdnem zaj nélkül verhetjük, ha a deszka alá konyharuhát teszünk.
  • Ha kezünket megégettük, azonnal kenjük be tojásfehérjével a további kezelésig.
  • Tojás hiányában megkenhetjük a sütemények tetejét higított tejföllel, cukros tejjel vagy akár feketekávéval is, hogy szép fényes legyen.
  • Ha a pecsenye leve leég, néhány karikára vágott krumplit tegyünk bele, amely az égett ízt magába veszi.
  • Ha elsóztuk a levest vagy a pörköltet, késhegyni szódabikarbónát adjunk hozzá, amely enyhíti a sós ízt.
  • Ha a bab nem fő meg idejére, kevés szódabikarbónát adjunk hozzá.
  • Száraz zsemlét vagy kiflit felfrissíthetjük, ha egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd forró sütőben pár percig sütjük.
  • Maradék leveszöldségből kiváló franciasaláta készíthető.

Házi mértékegységek:

1 csapott evőkanál zsír kb. 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt kb. 1 dkg
1 csapott evőkanál cukor kb. 1,5 dkg
1 csapott evőkanál búzadara kb. 1 dkg
1 evőkanál zsemlemorzsa kb. 1,5 dkg
1 csapott evőkanál só kb. 1,5 dkg
1 diónyi vaj vagy zsír kb. 2 dkg
1 kávéskanál fűszerpaprika kb. 0,5 dkg
1 bögre zsír kb. 25 dkg
1 bögre liszt kb. 17 dkg
1 vizespohárnyi risz kb. 17 dkg
1 deci liszt kb. 5 dkg
1 deci dara kb. 7 dkg

 

 

Módosítás dátuma: 2010. április 20. kedd, 17:26