Egyéb tanácsok, trükkök a konyhában
|
|
|
Írta: Dóri
|
2010. április 20. kedd, 17:00 |
- A tojásokat felhasználáskor ne üssük egymás után a tálba, henem mindegyiket egy csészébe vagy bögrébe tegyük először, hogy meg tudjunk győződni arról, hogy nem romlott. Ha nem voltunk túl ügyesek, és esetleg tojáshéjj kerül a tojásba, akár ki is tudjuk pecázni.
- A hagyma és halszagot a kezünkről, vágódeszkáról, késről ecetes sós vízzel lemosva semlegesíteni tudjuk. Ugyanezen célra citrom leve is megfelel.
- Ha nagyon erős a hagyma, tisztítás után felvágásig tegyük hideg vízbe, így annak szaga enyhébb lesz és remélhetőleg szemünket kevésbé fogja csípni.
- Ha tejforralás előtt a forralóedényt egy kis vízzel kiöblítjük, a tej nem fog leégni.
- A citrom héját csak gyengén reszeljük le, mert különben keserű lesz.
- A lereszelt citromhéjat cukorral elkeverve és üvegbe rakva sokáig eltartható.
- A tejszínt felverés előtt 12 órán keresztül jégen vagy jó hideg helyen tároljuk, így könnyedén tudjuk keményre verni.
- A megmaradt tojásfehérje hideg helyen, letakarva napokig is eláll.
- Lisztet, morzsát, darát legjobb zsákban, vászontáskában tárolni, így nem molyosodik meg.
- Tegyünk pár szem rizst a sótartóba, így az nem nedvesedik meg.
- A húst majdnem zaj nélkül verhetjük, ha a deszka alá konyharuhát teszünk.
- Ha kezünket megégettük, azonnal kenjük be tojásfehérjével a további kezelésig.
- Tojás hiányában megkenhetjük a sütemények tetejét higított tejföllel, cukros tejjel vagy akár feketekávéval is, hogy szép fényes legyen.
- Ha a pecsenye leve leég, néhány karikára vágott krumplit tegyünk bele, amely az égett ízt magába veszi.
- Ha elsóztuk a levest vagy a pörköltet, késhegyni szódabikarbónát adjunk hozzá, amely enyhíti a sós ízt.
- Ha a bab nem fő meg idejére, kevés szódabikarbónát adjunk hozzá.
- Száraz zsemlét vagy kiflit felfrissíthetjük, ha egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd forró sütőben pár percig sütjük.
- Maradék leveszöldségből kiváló franciasaláta készíthető.
Házi mértékegységek:
1 csapott evőkanál zsír |
kb. 2 dkg |
1 csapott evőkanál liszt |
kb. 1 dkg |
1 csapott evőkanál cukor |
kb. 1,5 dkg |
1 csapott evőkanál búzadara |
kb. 1 dkg |
1 evőkanál zsemlemorzsa |
kb. 1,5 dkg |
1 csapott evőkanál só |
kb. 1,5 dkg |
1 diónyi vaj vagy zsír |
kb. 2 dkg |
1 kávéskanál fűszerpaprika |
kb. 0,5 dkg |
1 bögre zsír |
kb. 25 dkg |
1 bögre liszt |
kb. 17 dkg |
1 vizespohárnyi risz |
kb. 17 dkg |
1 deci liszt |
kb. 5 dkg |
1 deci dara |
kb. 7 dkg |
|
Módosítás dátuma: 2010. április 20. kedd, 17:26 |