Legnépszerűbb köreteink burgonyából

Nyomtatás E-mail
(4 szavazatok, átlag 2.50 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. március 22. hétfő, 08:16

Fő alapanyag: burgonya

Petrezselymes burgonya:
Újburgonya szezonjában a krumplikat kapargassuk meg, karikázzuk fel. Egy tapadásmentes fazék aljára öntsünk olajat. Melegítsük fel, majd tegyük rá a krumplit. Keverjük át, majd vegyük kisebb lángra, sózzuk meg és pároljuk amíg megpuhul. Mivel az újburgonya párolódás közben nedvességet enged ki magából, nem kell vizet öntenünk alá. Időnként keverjük meg, nehogy leragadjon, de nagyon óvatosan, mert könnyen törődik. Miközben puhul, mossuk meg a petrezselymet, alaposan rázzuk le róla a vizet, majd egy széles pengéjű késsel aprítsuk fel. Amikor a krumpli már megpuhult, szórjuk rá, és forgassuk jól át.
Ha már nincs újkrumplink, pucoljuk meg a burgonyát, vágjuk kockára, és tegyük fel főni sós, hideg vízbe. Forrás után kis lángon főzzük puhára. Eközben aprítsuk fel a petrezselymet. Mikor a krumpli megfőtt, szűrjük le. Olvasszunk fel kb. egy evőkanál margarint, tegyük bele a petrezselymet, keverjük meg. Adjuk hozzá a krumplit és forgassuk át a margarinnal. Szelethúsokhoz, egyben sültekhez ajánljuk.

Tört krumpli:
Sós vízben főzzük puhára a krumplit. Szűrjük le és krumplipaszírozóval törjük át. Kóstolgassuk közben és ízesítsük ahogy tetszik (só, szerecsendió). Ízét variálhatjuk: tehetünk bele margarint és/vagy tejfölt, pirítsunk olajban vagy kacsazsírban vöröshagymát és ezt adjuk hozzá a krumplihoz, nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát. Szelethúsokhoz, egyben sültek mellé kínáljuk.

Burgonyapüré:
A szokásos módon főzzük meg a krumplit, amikor leszűrjük, a főzőléből tegyünk félre. Törjük át paszírozóval, a tejet langyosítsuk meg. A megtört krumpliba tegyünk margarint, hagyjuk elolvadni. Ha elolvadt, adjuk hozzá a tejet (1 kg krumplihoz kb 1/2 l tej) és a főzőlé egy részét. Óvatosan adjuk hozzá a folyadékot, nehogy híg legyen. Ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen a burgonyapürénk, egész nyugodtan átkeverhetjük botmixerrel. Ízesítsük is: sóval, borssal, szerecsendióval.

Sós köménymagos főtt burgonya:

A megtisztított krumplikat vágjuk négy cikkre. Tegyük fel főni hideg, sós, köménymagos vízben. Forrás után kislángon puhulásig főzzük. Ha megpuhult, szűrjük le és már tálalhatjuk is. Pörköltek mellé való.

Sült krumpli:
A megtisztított, megmosott burgonyát vágjuk hasábokra. Terítsük ki egy tiszta konyharuhára, hogy felitassuk róla a vizet. Forrosítsunk fel egy mély fazékba olajat. Ha már elég meleg, tegyünk bele egy adag krumplit. Időnként kevergetve addig sütjük, amíg a  krumpli meg nem pirul. Egy papírtörlővel kibélelt edénybe kiszedjük. Melegen tálaljuk. Akár önálló ételként is fogyaszthatjuk, pl. sok sajttal, kecsappal, majonézzel, tartármártással.

Héjában sült burgonya:
Ehhez kisebb méretű burgonyákat válasszunk. Folyó víz alatt nagyon alaposan mossuk meg, akár kefét is használhatunk hozzá, vagy egy mosogatószivacs dörzsis fele is megfelel. Ha már tiszta, vágjuk cikkekre és süssük ki mint a sült krumplit.
Tepsiben is süthető: az alaposan megtisztított burgonyákat vágjuk félbe. Egy olajjal kikent tepsi aljába sorakoztassuk egymás mellé, vágott felükkel lefelé fordítva. Egy kevés olajat szórhatunk a krumplikra is. Sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütöbe toljuk. Elég sokáig sül, a krumplik nagyságától függően. Akkor van kész, ha a burgonyák héja már megráncosodott, és a vágott felük már megpirult. Ha kisült, azonnal szedjük ki a tepsiből, hogy ne szívja meg magát olajjal.

Héjában főtt burgonya:
Nagyon alaposan tisztítsuk meg a krumplikat folyó víz alatt kefe vagy szivacs segítségével. Hideg, sós vízbe tegyük fel főni. Nem kell elvágni, egyben főzzük. Mikor megpuhult, szürjük le, öblítsük le hideg vízzel és pucoljuk meg. Az így elkészült burgonyát több féle képpen felhasználhatjuk, például ebből készítjük a tepsis krumplit, vagy amit Én a legjobban szeretek: piros zsírral (szalonnasütésből visszamaradt zsírba tegyünk őrölt pirospaprikát, egy csipet sót, nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen meg a paprika), frissen sült szalonnával, főtt tojással, ropogós fehér kenyérrel.


Krokett:
Számtalan változata létezik.
Puhára főzzük a krumplit, krumplinyomóval törjük át, hogy jó pépes legyen. Hagyjuk kihűlni majd adjunk hozzá lisztet (1 kg-hoz kb. 30 dkg), tojást (1 kg-hoz 1 db), zsiradékot (lehet az nargarin, étolaj, zsír is), sót, borsot, szerecsendiót. Egynemű tésztát gyúrjunk belőle, nyújtsuk kb. fél centisre, vágjuk fel csíkokra, sodorjunk belőle nudlikat. Hempergessük bele felvert tojásba és zsemlemorzsába és forró olajban süssük ki.

Krumplisaláta:
Számtalan variációban készítik.
Héjjában főtt krumplit megpucoljuk, kihűtjük. Tejfölt (mennyisége ízléstől függ) keverjük el 1-2 evőkanál mustárral, sóval, fehérborssal, majonézzel, egy kis citromlével. Egy nagyobb edénybe rétegezzük a karikára vágott krumplit, a tejfölös szószt és további hozzávalókat, amik a következők lehetnek: karikára vágott keménytojás, vörös-, lila-, vagy akár zöldhagyma is. Hűtőben jól hűtsük le. Kínálhatjuk köretként, vagy akár önálló ételként is.

Módosítás dátuma: 2010. április 06. kedd, 09:11