Mihez, milyen fűszert használjunk?
- Aprólék:
feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom.
- Bab:
babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.
- Bor:
fahéj, citrom, szegfűszeg.
- Borscs:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél, fokhagyma.
- Becsinált:
petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.
- Burgonya:
petrezselyemzöld, zellerzöld, pirospaprika, vöröshagyma, majoránna, babérlevél.
- Gomba, gombakrém:
petrezselyemzöld és gyökér, törött bors, vöröshagyma, pirospaprika.
- Gulyás:
vöröshagyma, köménymag, pirospaprika, feketebors, zöldpaprika, petrezselyemzöld.
- Gyümölcs:
fahéj, szegfűszeg, citrom, narancshéj, vanília, rebarbara.
- Kelkáposzta:
petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma.
- Korhely:
vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kapor, köménymag, feketebors, majoránna, babérlevél, bazsalikom.
- Májpüré:
feketebors, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, szerecsendió.
- Paradicsom:
vöröshagyma, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, zeller.
- Ragu:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, gomba, citrom, pasztinák.
- Rizs:
petrezselyemzöld, feketebors, pirospaprika.
- Tojás:
vöröshagyma, babérlevél, feketebors, köménymag, pirospaprika.
- Zöldség:
feketebors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, pasztinák.
Főzelékekhez ajánlott fűszerek
- Bab:
babérlevél, borsfű, petrezselyemgyökér, tárkony, kapor, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom.
- Burgonya:
majoránna, feketebors, babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma.
- Édes káposzta:
vöröshagyma, törött bors, pirospaprika, borsfű, kakukkfű, köménymag.
- Kelkáposzta:
köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, pirospaprika, majoránna.
- Lencse:
borsfű, babérlevél, vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, citrom.
- Savanyú káposzta:
pirospaprika, kapor, vöröshagyma, bazsalikom.
- Tök:
kapor, pirospaprika.
- Vegyes:
kapor, petrezselyemzöld, zeller, majoránna, borsfu.
- Zöldbab:
fokhagyma, vöröshagyma, kapor, petrezselyemzöld.
Húsfélékhez ajánlott fűszerek
- Bárány, ürü:
tárkony, majoránna, pirospaprika, feketebors, szegfűbors, kapor, borsfű, fokhagyma, köménymag, zsálya, vöröshagyma, petrezselyemzöld, turbolya, Chili és Curry fűszerkeverék.
- Borjú:
bazsalikom, majoránna, szerecsendió, pirospaprika, petrezselyemzöld, feketebors, rozmaring, zsálya, zeller, vöröshagyma, kapribogyó, Curry keverék.
- Disznó:
fokhagyma, köménymag, babérlevél, majoránna, pirospaprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, vöröshagyma, lestyán, Curry keverék.
- Fácán, fogoly:
feketebors, szegfűbors, vöröshagyma
- Grill:
majoránna, rozmaring, kakukkfű, szurokfű, szerecsendió, fekete- és fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, paprika, Chili, cayenni bors, Curry, Barbecue grillfűszer.
- Hal:
bazsalikom, borsfű, kapor, fekete üröm, tárkony, turbolya, lestyán, babérlevél, paprika, bors, zeller, kakukkfű, vöröshagyma.
- Marha:
kapor, fokhagyma, köménymag, lestyán, babérlevél, majoránna, szurokfű, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, rozmaring, boróka, vöröshagyma, Chili és Curry fűszerkeverék.
- Pacal:
pirospaprika, majoránna, fokhagyma, törött bors.
- Szárnyas:
borsfű, tárkony, fekete üröm, köménymag, majoránna, paprika, feketebors, zeller, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, Curry fűszerkeverék.
- Tüdő:
feketebors, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld, vöröshagyma, citrom.
- Velő:
pirospaprika, szerecsendió-virág, petrezselyemzöld, vöröshagyma, feketebors.
- Vad:
tárkony, babérlevél, kapribogyó, feketebors, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring, kakukkfű, boróka, áfonyabogyó.
Mártásokhoz, szószokhoz ajánlott fűszerek
- Amerikai:
vöröshagyma, citrom, majonéz.
- Angol:
vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.
- Bearnaise:
vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.
- Chili:
feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.
- Cumberland:
pástétomfűszer, gyömbér, fahéj, citrom, mustár.
- Curry:
só, cukor, és „Curry” keverék.
- Gomba:
vöröshagyma, zöldpetrezselyem, bors, gomba.
- Grill:
paprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoránna, borsika, babérlevél.
- Hagyma:
vöröshagyma, fokhagyma, bors, paprika, mustár.
- Hollandi:
paprika, só, citrom.
- Kapri:
kapribogyó, citrom.
- Ketchup:
vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűbors, feketebors, mustár.
- Majonéz:
citrom, mustár.
- Olasz:
bors, tárkony, szurokfű, citromfű, torma, fokhagyma, ketchup.
- Orosz:
bors, paprika, Chili, citrom, majonéz.
- Remoulade:
vöröshagyma, tárkony, uborka.
- Spanyol:
petrezselyem, zeller, sárgarépa, vöröshagyma.
- Tartár:
mustár, bors, citrom, kapribogyó.
- Tárkony:
tárkony, bors, kapribogyó.
- Vadas:
kapribogyó, mustár, babérlevél, kakukkfű, boróka, bors, áfonya, zsálya.
- Vegyes:
majoránna, kakukkfű, kapor, petrezselyemzöld, snidling, tárkony.
- Worchester:
fokhagyma, chili, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, citrom, koriander, szerecsendió, kapor, hagyma, fahéj, paradicsom.
Salátákhoz ajánlott fűszerek
- Burgonya:
vöröshagyma, feketebors, zeller, petrezselyemzöld, izsóp, tárkony.
- Cékla:
köménymag, torma, borsfű, citromfű, kapribogyó.
- Káposzta:
köménymag.
- Paradicsom:
metélőhagyma, petrezselyemzöld, törött bors, bazsalikom, citrom.
- Retek:
köménymag, metélőhagyma, citrom, bors.
- Uborka:
kapor, petrezselyemzöld, citromlé, bors, paprika, fokhagyma.
- Vegyes:
zöldhagyma, bors, citrom, mustár, metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony, padlizsán.
- Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű.
Tojásételek, omlettek Általában:
petrezselyemzöld, zöldpaprika, hagyma, metélőhagyma, bors, bazsalikom, tárkony, pirospaprika.
Vajas, sajtos ételek Általában:
köménymag, paprika, kapribogyó, hagyma, metélőhagyma, bors, zeller, kapor, torma, retek.
-Befőttek, kompótok Általában:
citrom, fahéj, szegfűszeg, rebarbara, grape-fruit.
|