Fűszertippek

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2009. augusztus 23. vasárnap, 17:54

Mihez, milyen fűszert használjunk?

- Aprólék:
feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom.

- Bab:
babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.

- Bor:
fahéj, citrom, szegfűszeg.

- Borscs:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél, fokhagyma.

- Becsinált:
petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.

- Burgonya:
petrezselyemzöld, zellerzöld, pirospaprika, vöröshagyma, majoránna, babérlevél.

- Gomba, gombakrém:
petrezselyemzöld és gyökér, törött bors, vöröshagyma, pirospaprika.

- Gulyás:
vöröshagyma, köménymag, pirospaprika, feketebors, zöldpaprika, petrezselyemzöld.

- Gyümölcs:
fahéj, szegfűszeg, citrom, narancshéj, vanília, rebarbara.

- Kelkáposzta:
petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma.

- Korhely:
vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kapor, köménymag, feketebors, majoránna, babérlevél, bazsalikom.

- Májpüré:
feketebors, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, szerecsendió.


- Paradicsom:
vöröshagyma, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, zeller.

- Ragu:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, gomba, citrom, pasztinák.

- Rizs:
petrezselyemzöld, feketebors, pirospaprika.

- Tojás:
vöröshagyma, babérlevél, feketebors, köménymag, pirospaprika.

- Zöldség:
feketebors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, pasztinák.

Főzelékekhez ajánlott fűszerek

- Bab:
babérlevél, borsfű, petrezselyemgyökér, tárkony, kapor, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom.

- Burgonya:
majoránna, feketebors, babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma.

- Édes káposzta:
vöröshagyma, törött bors, pirospaprika, borsfű, kakukkfű, köménymag.

- Kelkáposzta:
köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, pirospaprika, majoránna.

- Lencse:
borsfű, babérlevél, vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, citrom.

- Savanyú káposzta:
pirospaprika, kapor, vöröshagyma, bazsalikom.

- Tök:
kapor, pirospaprika.

- Vegyes:
kapor, petrezselyemzöld, zeller, majoránna, borsfu.

- Zöldbab:
fokhagyma, vöröshagyma, kapor, petrezselyemzöld.

Húsfélékhez ajánlott fűszerek

- Bárány, ürü:
tárkony, majoránna, pirospaprika, feketebors, szegfűbors, kapor, borsfű, fokhagyma, köménymag, zsálya, vöröshagyma, petrezselyemzöld, turbolya, Chili és Curry fűszerkeverék.

- Borjú:
bazsalikom, majoránna, szerecsendió, pirospaprika, petrezselyemzöld, feketebors, rozmaring, zsálya, zeller, vöröshagyma, kapribogyó, Curry keverék.

- Disznó:
fokhagyma, köménymag, babérlevél, majoránna, pirospaprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, vöröshagyma, lestyán, Curry keverék.

- Fácán, fogoly:
feketebors, szegfűbors, vöröshagyma

- Grill:
majoránna, rozmaring, kakukkfű, szurokfű, szerecsendió, fekete- és fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, paprika, Chili, cayenni bors, Curry, Barbecue grillfűszer.

- Hal:
bazsalikom, borsfű, kapor, fekete üröm, tárkony, turbolya, lestyán, babérlevél, paprika, bors, zeller, kakukkfű, vöröshagyma.

- Marha:
kapor, fokhagyma, köménymag, lestyán, babérlevél, majoránna, szurokfű, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, rozmaring, boróka, vöröshagyma, Chili és Curry fűszerkeverék.

- Pacal:
pirospaprika, majoránna, fokhagyma, törött bors.

- Szárnyas:
borsfű, tárkony, fekete üröm, köménymag, majoránna, paprika, feketebors, zeller, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, Curry fűszerkeverék.

- Tüdő:
feketebors, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld, vöröshagyma, citrom.

- Velő:
pirospaprika, szerecsendió-virág, petrezselyemzöld, vöröshagyma, feketebors.

- Vad:
tárkony, babérlevél, kapribogyó, feketebors, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring, kakukkfű, boróka, áfonyabogyó.

Mártásokhoz, szószokhoz ajánlott fűszerek

- Amerikai:
vöröshagyma, citrom, majonéz.

- Angol:
vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.

- Bearnaise:
vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.

- Chili:
feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.

- Cumberland:
pástétomfűszer, gyömbér, fahéj, citrom, mustár.

- Curry:
só, cukor, és „Curry” keverék.

- Gomba:
vöröshagyma, zöldpetrezselyem, bors, gomba.

- Grill:
paprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoránna, borsika, babérlevél.

- Hagyma:
vöröshagyma, fokhagyma, bors, paprika, mustár.

- Hollandi:
paprika, só, citrom.

- Kapri:
kapribogyó, citrom.

- Ketchup:
vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűbors, feketebors, mustár.

- Majonéz:
citrom, mustár.

- Olasz:
bors, tárkony, szurokfű, citromfű, torma, fokhagyma, ketchup.

- Orosz:
bors, paprika, Chili, citrom, majonéz.

- Remoulade:
vöröshagyma, tárkony, uborka.

- Spanyol:
petrezselyem, zeller, sárgarépa, vöröshagyma.

- Tartár:
mustár, bors, citrom, kapribogyó.

- Tárkony:
tárkony, bors, kapribogyó.

- Vadas:
kapribogyó, mustár, babérlevél, kakukkfű, boróka, bors, áfonya, zsálya.

- Vegyes:
majoránna, kakukkfű, kapor, petrezselyemzöld, snidling, tárkony.

- Worchester:
fokhagyma, chili, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, citrom, koriander, szerecsendió, kapor, hagyma, fahéj, paradicsom.

Salátákhoz ajánlott fűszerek

- Burgonya:
vöröshagyma, feketebors, zeller, petrezselyemzöld, izsóp, tárkony.

- Cékla:
köménymag, torma, borsfű, citromfű, kapribogyó.

- Káposzta:
köménymag.

- Paradicsom:
metélőhagyma, petrezselyemzöld, törött bors, bazsalikom, citrom.

- Retek:
köménymag, metélőhagyma, citrom, bors.

- Uborka:
kapor, petrezselyemzöld, citromlé, bors, paprika, fokhagyma.

- Vegyes:
zöldhagyma, bors, citrom, mustár, metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony, padlizsán.

- Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű.

Tojásételek, omlettek Általában:
petrezselyemzöld, zöldpaprika, hagyma, metélőhagyma, bors, bazsalikom, tárkony, pirospaprika.

Vajas, sajtos ételek Általában:
köménymag, paprika, kapribogyó, hagyma, metélőhagyma, bors, zeller, kapor, torma, retek.

-Befőttek, kompótok Általában:
citrom, fahéj, szegfűszeg, rebarbara, grape-fruit.

Módosítás dátuma: 2010. március 23. kedd, 16:25