Articsóka

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. január 18. hétfő, 17:22

Az articsóka íze kellemesen fűszeres.
A korai fajták megvastagodott szirmai ibolyaszinűek, a késeieké zöldek, de ízük alig különbözik egymástól. A nagyom fiatal, aprób articsóka vastagodott sziromlevelei teljes egészében élvezhetőek, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok rostos, megkeményedett sziromvégei étkezésre alkalmatlanok, ezért egyharmad részüket le kell vágnunk.
Az articsókát többnyire töltelékkel, hidegen vagy frissen sütve tálaljuk.
Főidénye: Márciustól májusig és októbertől decemberig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagban, kálium, foszor, magnézium, vas, B1 vitamin.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, kalciumot, A-, B2- és C-vitamint, niacint.
Vásárlása: Részesítsük előnyben a kisebb bimbókat, melyeken a húsos sziromlevelek szorosan egymásra borulnak.
Tárolása: Nedves kendőbe csavarva 3 napig tárolható a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében.
Felhasználása: Az articsókát soha ne készítsük alumínium edényben, mert szövetei megsötétednek és átveszi a fém ízét. Fűszeres mártással, főzve vagy sütve fogyasztható. Ízéhez nagyon illik a citrom.

Módosítás dátuma: 2010. január 19. kedd, 19:47