A batátát édesburgonyának is nevezik, de biológiailag semmi köze a burgonyához. Meleg éghajlatú országokban növő szulákféle gyökérgumó, melyet importálnak. Hazájában ugyanolyan helyet foglal el az élelmezésben, mint nálunk a burgonya. Belseje lehet fehér, sárga és vöröses. Megfőzve lisztes (azaz szétfővö), megsütve pedig szalonnás, ragacsos.
Főidénye: egész évben.
Tápanyagai:
Gazdag szénhidrátokban, ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban, A-, B6-vitaminban és panthotensavban.
Tartalmz: fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Nátriumban szegény.
Vásárlása: Lehetőleg hibátlan, kemény gumókat válasszunk, amelyek mindkét végükön elkeskenyednek.
Tárolása: Száraz, levegős, sötét helyen kb. 2 hétig, de ne hűtőszekrényben.
Felhasználása: Hámozatlanul 20-30 percig főzzük, majd a recept szerint dolgozzuk fel. Vad, vadszárnyas és sertéssült mekllé illő köret.
Fűszerei: cayenne bors, őrölt pirospaprika, rozmaring. Édes ízét hangsúlyozhatjuk mézzel, gyömbérrel, reszelt narancshéjjal.
|
|