Batáta - édesburgonya

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. január 26. kedd, 08:33

 

A batátát édesburgonyának is nevezik, de biológiailag semmi köze a burgonyához. Meleg éghajlatú országokban növő szulákféle gyökérgumó, melyet importálnak. Hazájában ugyanolyan helyet foglal el az élelmezésben, mint nálunk a burgonya. Belseje lehet fehér, sárga és vöröses. Megfőzve lisztes (azaz szétfővö), megsütve pedig szalonnás, ragacsos.

Főidénye: egész évben.

Tápanyagai:
Gazdag szénhidrátokban, ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban, A-, B6-vitaminban és panthotensavban.
Tartalmz: fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Nátriumban szegény.

Vásárlása: Lehetőleg hibátlan, kemény gumókat válasszunk, amelyek mindkét végükön elkeskenyednek.

Tárolása: Száraz, levegős, sötét helyen kb. 2 hétig, de ne hűtőszekrényben.

Felhasználása: Hámozatlanul 20-30 percig főzzük, majd a recept szerint dolgozzuk fel. Vad, vadszárnyas és sertéssült mekllé illő köret.

Fűszerei: cayenne bors, őrölt pirospaprika, rozmaring. Édes ízét hangsúlyozhatjuk mézzel, gyömbérrel, reszelt narancshéjjal.

alt

 

 

 

Módosítás dátuma: 2010. június 08. kedd, 10:11