Cékla

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. június 08. kedd, 10:00

 

A cékla barnásvörös színű alma nagyságú gumót vörös répának is nevezik. Lédús, sajátos zamatú zöldségféle, amely köretnek, salátának, levesnek is alkalmas.
Főidénye: Szeptembertől februárig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, nátriumot, foszfort, vasat, A-, B1-, B2-, és C-vitamint, niacint.
Vásárlása: Lehetőleg kicsi, ruganyos, de kemény gumókat vásároljunk. Minél kisebb a gumó, annál hamarabb puhul meg az elkészítés során.
Tárolása: Papírba csomagolva hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 7 napig eltartható.
Felhasználás: Hámozatlanul, nagyságtól függően 1-2 órán át gőzöljük vagy puhára főzzük. Ezután meghámozzuk és recept szerint felhasználjuk.
Jól illik hozzá a hagyma, a frissen reszelt gyömbér, az őrölt koriander és kömény, a reszelt torma, mustármag, citromlé.

alt

 

 

alt