Cikória - mezei katáng

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. január 26. kedd, 10:31

A cikória ehető része a gyökérnyaki hajtás kezdeménye, mely fehér vagy halványsárga, csúcsa felée enyhén zöld levelekből áll. A kellemesen ropogós levelek jellegzetes íze enyhén kesernyés.

Főidénye: novembertől márciusig.

Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagban, magnéziumban,A-vitaminban, folsavban.
Tartalmaz: fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort,  B1-, B2-, C-vitamint, niacint. Nátriumban szegény.

Vásárlása: A levélcsúcsig szorosan zárt fejecskéket vegyük csak meg.

Tárolása: több réteg papírba csomagolva a hűtő zöldségtároló rekeszében 4-6 napig tárolható.

Felhasználása: salátának, édes vagy savanyú gyümölcsökkel kombinálva, dióval, más leveles salátával, sárgarépával, zöldpaprikával, paradicsommal.

Fűszere: currypor, kapor, gyömbér, szerecsendió, pirospaprika, petrezselyemzöld, fehér bors, citromlé.

alt

 

 


 

 

Módosítás dátuma: 2010. február 24. szerda, 13:54