Édeskömény - köménygumó, zöldségkömény |
Írta: Dóri |
2010. január 26. kedd, 11:11 |
Az édeskömény a növény megvastagodott szártöve. Húsos, barázdált levelekből áll, amelyek szorosan egymásra simulnak. A gumóból magasra növő zöld szárokat nem hasznájuk fel, de a jóízű levélzöldet igen. Zamata az ánizsra emlékeztet. Főidénye: októbertől áprilisig. Tápanyagai: Vásárlása: Csak kemény, fehér bagy halványzöld gumókat vásároljuk meg, friss levélzölddel. Tárolása: 3-4 napig a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolhatjuk, de előbb a zöld szárakat, zsenge leveleket szedjük le. A gumóval együtt mossuk meg, majd nedves kendőbe csavarva tegyük el. Felhasználás: Az apróra vágott köményt azonnal locsoljuk meg citromlével, mert így nem barnul meg. Vegyes salátákba nyersen, csíkokra vágva, esetleg reszelve kitűnő zöldségféle. Köretnek is elkészíthető: olajban, kevés folyadékkal párolva, tejszínes mártással adjuk hús mellé.. A levélzöldet mindig nyersen adjuk a már elkészült ételekhez. Fűszere: fokhagyma, szerecsendió, citromlé. |
Módosítás dátuma: 2010. február 08. hétfő, 10:53 |