Gumós zeller

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. február 24. szerda, 11:00
A fiatal zellergumó homokszínűek, ökölnyi méretűek és levéllel együtt kaphatóak.
A kifejlett gumók színe sötétbarna, súlyuk akár az 1 kg-ot is elérheti. Íze igen intenzív.
Főidénye: Októbertől márciusig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, E- és B6-vitaminban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, A-, K-, B1-, B2-, C-vitamint, niacint.
Vásárlása: Figyeljünk arra, hogy a megvásárolni kívánt gumó zöldje ne legyen hervadt, színe élénk legyen. A gumónak legyen súlya, ellenkező esetben annak belseje puha, szivacsos lehet.
Tárolása: A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 2 hétig; összevágva, fóliában 1 hétig tartható. Télen hűvös, sötét pincében, homokban tároljuk.
Felhasználása: Gumóját és zöldjét is sokrétűen fel lehet használni: levesekbe, mártásokba, főzelékekbe, stb. (Gyakorlatilag mindenbe, amiben intenzív ízét szívesen érezzük.)
Fűszerei: saját zöldje, lestyán petrezselyemzöld, kakukkfű, citromlé, ecet.

 

alt

Fiatal zellergumók, zöldjükkel

Módosítás dátuma: 2010. február 24. szerda, 12:19