Karalábé

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. február 24. szerda, 11:58

 

A gumó a karalábénövény megvastagodott szára. Világoszöld és sötétlila színű is lehet. A belső zsenge levelek különösen értékesek. Ezeket apróra vágva nyersen akár hozzá is adhatjuk az elkészült ételhez.

Főidénye: Májustól októberig.

Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, nátriumban szegény.

Vásárlása: Közepes nagyságú, ép, repedés nélküli gumót válasszunk.

Tárolása: A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 3 napig eltartható.

Felhasználása: A fiatalabb gumókat akár nyesrsen is, salátához keverve kínálhatjuk. Fözelékekhez is adhatjuk. Bármilyen zöldséges levesbe főzve nagyon finom ízt kölcsönöz annak.

Fűszerei: lestyán, szerecsendió, petrezselyemzöld, fehér bors, ánizslevél.

 

 

 

 

alt

 

alt

  

alt

 

Módosítás dátuma: 2010. február 24. szerda, 13:56