Karfiol - kelvirág

Nyomtatás E-mail
(1 szavazat, átlag 5.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. január 26. kedd, 09:41

 

 

A kelvirág vagy karfiol a növény még zárt, húsos, módosult virága.

Főidénye: júniustól novemberig.

Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagban, káliumban, K-, B6- és C-vitaminban, folsavban, panthotensavban.
Tartalmaz: fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2- vitamint, niacint. Nátriumban szegény.

Vásárlása: Figyeljünk arra, hofy a sárgás-fehér rózsák szorosan egymás mellett álljanak, ne legyen rajtuk sötét folt, elszíineződés.

Tárolása: lazán papírba csomagolva a hűtő zöldségtároló rekeszében 3-4 napig eláll.

Felhasználása: levesekhez, salátákhoz, főzelékekhez.
A legjobb szűrőbetétben, forrásban lévő víz felett párolni, vagy só nélküli vízben félpuhára párolni. Sót a főzővízbe ne tegyünk, mert attól elszineződik. Rózsáira szedve kevés folyadékon párolhatjuk is.

Fűszere: cayenne bors, turbolya, szerecsendió, petrezselyemzöld, fehér bors, metélőhagyma, zellerzöldje.

alt

alt

 

 

Módosítás dátuma: 2010. március 23. kedd, 11:33