A kelbimbó káposztaféle, amely igazi téli főzelékféle. Az első fagyok hozzák meg a jellegzetes ízét.
Főidénye: Szeptembertől februárig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, K-, B2-, B6- és C-vitaminban, magnéziumban, vasban, folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, foszfort, jódot, A-, B1-vitamint, niacint. Nátriumban szegény.
Vásárlása: Kicsi, szorosra zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyünk
Tárolása: Papírba csomagolva hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 6-8 napig eltartható.
Felhasználás: A kelbimbó külső hibás leveleit távolítsuk el, a torzsákat rövidítsük le és keresztben vágjuk be. A bimbókat mossuk meg és nagyságuktól függően 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ízletes húsgombóccal, sonkával, szalonnával, sajttal sütve, tejszínes mártással.
Fűszerei: Babérlevél, szerecsendió, fehér bors, petrezselyem, zsálya, citromlé.
|
|