Kelbimbó

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. június 08. kedd, 09:21

 

A kelbimbó káposztaféle, amely igazi téli főzelékféle. Az első fagyok hozzák meg a jellegzetes ízét.


Főidénye: Szeptembertől februárig.


Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, K-, B2-, B6- és C-vitaminban, magnéziumban, vasban, folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, foszfort, jódot, A-, B1-vitamint, niacint. Nátriumban szegény.


Vásárlása: Kicsi, szorosra zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyünk


Tárolása: Papírba csomagolva hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 6-8 napig eltartható.


Felhasználás: A kelbimbó külső hibás leveleit távolítsuk el, a torzsákat rövidítsük le és keresztben vágjuk be. A bimbókat mossuk meg és nagyságuktól függően 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ízletes húsgombóccal, sonkával, szalonnával, sajttal sütve, tejszínes mártással.


Fűszerei: Babérlevél, szerecsendió, fehér bors, petrezselyem, zsálya, citromlé.

alt

 

alt

 

alt