Kukorica, tengeri, törökbúza

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. június 08. kedd, 07:43

 

 

A kukorica nem minden fajtája alkalmas emberi fogyasztásra. Az erre a célra nemesített csemegekukorica-fajták magjait burkoló cellulózréteg vékonyabb. Íze így lesz zsenge, tejes.


Főidénye: Augusztustól-októberig (a szemes kukoricáé egész évben).


Tápanyagai:
Gazdag szénhidrátokban, ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, A- és B6-vitaminban, folsavban, pantothensavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, kálciumot, B1-, B2-, C-vitamint. Nátriumban szegény.


Vásárlása: Ha a megvásárolni kívánt kukoricacsövek szemeit körömmel felhasítva fehér színű folyadék tűnik elő, az fogyasztásra alkalmas.


Tárolása: A hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 2 napig, mert a szemekben lévő cukor keményítővé alakul át, és a kukorica elveszíti kellemes ízét.


Felhasználása: A fiatal csöveket legjobb grillezni, megsütni és vajjal tálalni. A már kifejlett csöveket sütés előtt 20-30 percig főzzük sós vízben. A kukoriaszemek (akár konzervben is) kitűnőek salátákban, köretként, tésztaételekhez.


Fűszerei: Cayenne bors, currypor, fűszerpaprika, petrezselyemzöld, fehér bors.

 

 

alt 

 

 

alt

 


alt

 

alt

 

Módosítás dátuma: 2010. június 08. kedd, 08:23