A padlizsán íze kellemesen kesernyés.
A teljesen érett padlizsán héja sötét ibolyaszinű, súlya 25 és 80 dkg között változik.
Az apró magvakat a gyümölcs fehér húsában éppúgy megehetjük, mint a gyümölcs vékony héját.
Főidénye: Májustól októberig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, A-, B1-, B2-, és C-vitamint, niacint. Nátriumban viszont nagyon szegény.
Vásárlása: Fényes, sima héjú gyümölcsöket válasszunk. A puha gyümölcsök héja ráncos, ezek húsa szivacsos, magjai kellemetlenül "szúrósak".
Tárolása: Az érett padlizsán a hütőszekrény zöldséges rekeszében 3 napig tárolható, az éretlen gyümölcsök szobahőmérsékleten utóérnek.
Felhasználása: Kesernyés íze senkit sem fog zavarni, ha a gyümölcsot a megadott recept szerint készíti el. Ha a keserű ízt enyhíteni akarjuk, a megmosott padlizsánt hámozatlanul, hosszában nem túl vékony szeletekre vágjuk, besózzuk és 15 percig állni hagyjuk. A só megköti a keserűanyagokat. A szeleteket azután hideg vízzel leöblítjuk, lecsepegtetjük és a recept szerint elkészítjük. A padlizsánnak jó íze van a zöldpaprika, a paradicsom és a cukkini társaságában.
Fűszere a fokhagyma, a fűszerpaprika, a friss borsmenta, a rozmaring, a citromlé és a hagyma.
|
|