A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségünk. A paprika zöld, sárga és vörös színben kerül piacra. A chilipaprika vagy pepperoni elsősorban fűszernövény, amelyet vagy fűszeres mártássá, fűszerpasztává vagy porrá (cayenne bors) dolgoznak fel. Szintén van zöld, sárga, narancsszínű és vörös változata. A szín azonban semmit sem árul el a paprika erősségéről.
Főidénye: Júliustól novemberig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, A-, B6- és C-vitaminban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, E-, B1- és B2-vitamint, niacint, folsavat. Nátriumban szegény.
Vásárlása: A megvásárolni kívánt paprika legyen kemény, legyen fényes a bőre. Repedt vagy foltos paprikát ne vegyük meg.
Tárolása: A hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 4-6 napig eltartható.
Felhasználása: Megtöltésre a nagy zöldpaprikák valók. Meleg ételek és saláták készítéséhez a paprikát hámozzuk meg: tegyük a forró sütőbe, amíg vékony, fényes bőre fel nem repedezik, hagyjuk kihűlni és húzzuk le a bőrét. Így azok is bátran fogyaszthatják, akik gyomra érzékeny a paprikára.
Fűszerei: Bazsalikom, szurokfű, fokhagyma, majoránna, fűszerpaprika, rozmaring.
|
|