Paprika

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. június 08. kedd, 08:51

 

A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségünk. A paprika zöld, sárga és vörös színben kerül piacra. A chilipaprika vagy pepperoni elsősorban fűszernövény, amelyet vagy fűszeres mártássá, fűszerpasztává vagy porrá (cayenne bors) dolgoznak fel. Szintén van zöld, sárga, narancsszínű és vörös változata. A szín azonban semmit sem árul el a paprika erősségéről.


Főidénye: Júliustól novemberig.


Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, A-, B6- és C-vitaminban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, E-, B1- és B2-vitamint, niacint, folsavat. Nátriumban szegény.


Vásárlása: A megvásárolni kívánt paprika legyen kemény, legyen fényes a bőre. Repedt vagy foltos paprikát ne vegyük meg.
Tárolása: A hűtőszekrény zöldséges rekeszében legfeljebb 4-6 napig eltartható.
Felhasználása: Megtöltésre a nagy zöldpaprikák valók. Meleg ételek és saláták készítéséhez a paprikát hámozzuk meg: tegyük a forró sütőbe, amíg vékony, fényes bőre fel nem repedezik, hagyjuk kihűlni és húzzuk le a bőrét. Így azok is bátran fogyaszthatják, akik gyomra érzékeny a paprikára.


Fűszerei: Bazsalikom, szurokfű, fokhagyma, majoránna, fűszerpaprika, rozmaring.

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

Módosítás dátuma: 2010. június 08. kedd, 09:05