Írta: Dóri
|
2010. február 24. szerda, 13:31 |
A póréhagyma a hagymafélék családjába tartozik. Nem fejleszt hagymafejet. A nyári pórénak világoszöld, vékony falú levelei vannak, amelyek lefelé sárgulnak és fehér gyökérrészben végződnek. Enyhébb ízű mint a téli hagyma. Zöldségként csak a hagymatest fehér és sárga részét hasznájuk.
Főidénye: A nyári hagymáé májustól agusztusig, a télié szeptembertől áprilisig.
Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, kálciumban, E-, B-, és C-vitaminban és folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, nátriumban szegény.
Vásárlása: Ne vegyünk sárgára elszíneződött, barna foltos levelű hagymát.
Tárolása: Papírba csomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 3 napig tárolhatjuk.
Felhasználása: Mindig alaposan mossuk meg, leveleit hajtsuk szét. Jóízű sárgarépával, fehér káposztával, sonkával, főtt marhahússal, sajttal átsütve, tejszínes mártással.
Fűszerei: cayenne bors, tárkony, turbolya, fokhagyma, lestyán, szerecsendió, petrezselyemzöld, kakukkfű. |
|
|
Módosítás dátuma: 2010. március 23. kedd, 16:29 |